Elemzések Ez történt a 19. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 19. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.05.08 16:06

Ez történt a 19. héten a magyar járműiparban

Újabb mérnökhallgatói versenyre készülünk, pörög a Techtogether blog is. Közben röpködnek a milliárdok: számos beszállító sikeresen fejlesztett, még többen fejleszthetnek hamarosan, a fuvarozók is örülhetnek.

Gyártók

A várakozások alapján a Vitara újra pozitív pályára állíthatja a 2014-ben gyenge pénzügyi eredményt felmutató esztergomi autógyárat.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2015-ös taggyűlésén elnökségi taggá választotta az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatóját.

A Datahouse adatai szerint 2015 első négy hónapjában összesen 29 305 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 15,5 százalékkal többet, mint 2014 hasonló időszakában. A legnépszerűbb márkák: Ford (4015 jármű), Opel (3233), Skoda (2938), Volkswagen (2677), Suzuki (1850). A negyedik legnépszerűbb hazai jármű itthon készült.

Egy kis kitekintés a nagyvilágra: elcsitulni látszik a VW vezércsatájának zaja, eljött újra az üzlet ideje, átlépte a félmilliárdos gyártási darabszámot a General Motors. Összeolvadt a Scania és az MAN, duplájára növelné berlini motorkerékpár-gyárának termelését a BMW, 100 millió eurós beruházással pörgetnék fel az üzletágat.

Beszállítók

3 milliárd 477 millió forint összköltséggel építette ki habosított termék gyártókapacitását a móri telephelyű Fehrer Automotive-Rába Kft., amely ezzel száz új munkahelyet is teremtett.

Mintegy 1,8 milliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően bővült az autóipari beszállító Bourns Kft. gyártócsarnoka, új munkahelyek jöttek létre és új technológia bevezetése is lehetővé vált.

1,5 milliárd forint összegű kutatás-fejlesztési beruházást jelentett készre Kecskeméten a gépipari és elektronikai rendszereket gyártó Phoenix-Mecano Kecskemét Kft.

Két új autótípushoz készülő autólámpa gyártását kezdte meg a japán Stanley Electric Hungary Kft.

Május 7-én a fóti gyermekvárosban tartotta éves közgyűlését a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ), ahol elfogadták a szervezet 2014-es elnökségi, valamint pénzügyi beszámolóját és új elnökségi tagokról is döntöttek.

Összefoglaltuk, a nagyobb beszállítók miként indították az új évet.

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain: első körben összesen 107 vállalkozás közel 4 milliárd forint uniós támogatást nyert el.

Szolgáltatók

15 vállalkozás kaphat összességében 6 milliárd forintnyi támogatást kap a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében meghirdetett Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázat révén.

A székesfehérvári székhelyű Mili-Cargo Kft. a Maltacourt nemzetközi logisztikai cég tulajdonába került, amely folyamatosan keresi a további „bevásárlási” lehetőségeket.

1 milliárd forint értékű fejleszt hajtottak végre a jászfényszarui ipari parkban.

Techtogether, mérnökképzés

Újabb mérnökhallgatói verseny szervezésében vesz részt szakportálunk: a Techtogether GTE Mach-Tech nevű versenyre május 15. kerül sor, a Hungexpo területén. A közelgő esemény kapcsán Takács Jánossal, a Gépipari Tudományos Egyesület elnökével beszélgettünk.

Magyarország leghatékonyabb, diákok által épített és tervezett járművei közül hat áll rajthoz Európa egyik legnagyobb kihívását jelentő mérnöki versenyén, a Shell Eco-marathon Europe-on.

Finn modellt alkalmaz a Műegyetem - a Demola program mára 11 országban van jelen, 37 egyetemen alkalmazzák a vállalkozások építésének támogatásaként.

Megéri duálisan képezni: a felsőoktatási duális képzésbe belépő vállalatok akár már szeptembertől visszaigényelhetnék a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a szakképzési hozzájárulást (szhj) a kormány tervei szerint, így jelentősen javulhat ezen cégek pénzügyi helyzete.

Hírt adtunk arról is, hogy együttműködési megállapodást kötött Győrben a Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karával.

A Techtogether blog sem pihent a héten, az alábbi címekre kattintva érhetőek el a „véleményes” tartalmak: Tehetséggondozás a küldetésünk, Miért dolgoznál egész életedben egyetlen pozícióban?, Egy űrturista esete a jövő elveszett kulcsával.

Gazdaság

Az ipari termelés márciusi 11,6 százalékos éves növekedése jelentősen meghaladta a várakozásokat, az elemzők szerint a következő hónapokban is folytatódhat a termelés bővülése.

A versenyszférában nem lehet a foglalkoztatás tartós bővülését elérni gazdasági növekedés nélkül - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

Márciusban 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az Európai Unióban és az euróövezetben februárhoz képest, amikor 0,6 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Fordulat előszele érződik a világ gazdaságában. Jelentősen erősödött a rubel árfolyama az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva, az olajárak emelkedésének és az amerikai dollár főbb devizákkal szembeni gyengülésének köszönhetően.

Viszonylag lustán töltötte a hetet a forint az euróhoz képest, ám azt grafikonon kifejezve elég látványosan tette, érdemben a 303-304-es sávban tartva az értéket.

Olvasnivaló

Megkapta a közlekedési engedélyt a Daimler által fejlesztett, Freightliner Inspiration Truck nevű kísérleti jármű, amiből csak egy példány van, nincs is telepakolva minden vívmánnyal, mégis új korszak hírnöke lehet. Leginkább azért, mert valódi robotpilóta üzemel benne.

Nagyon pörög a brit járműipar. Utánajártunk, mi lehet a sikerük titka.

Kiemelt Partnereink