Elemzések Nőttek az ipari termelői árak

Nőttek az ipari termelői árak

MTI | 2015.05.05 12:10

Nőttek az ipari termelői árak

Márciusban 0,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az Európai Unióban és az euróövezetben februárhoz képest, amikor 0,6 százalékos emelkedést jegyeztek fel - jelentette kedden az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

Hirdetés

A termelői árak márciusban 2,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az EU-ban és 2,3 százalékkal az euróövezetben az egy évvel korábbiaknál. Az EU-ban az energiaárak 0,7 százalékkal nőttek az előző havihoz képest, a közbülső termékek ára 0,2 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal ment feljebb. Márciusban az euróövezetben is az energiaárak emelkedtek a legnagyobb mértékben, 0,5 százalékkal egy hónap alatt.

Az uniós tagállamok közül márciusban Írországban nőttek a legjobban az ipari termelői árak, összesen 2,6 százalékkal havi összevetésben. A legnagyobb árcsökkenés Cipruson volt, 3,3 százalék. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon márciusban 0,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban pedig 3,4 százalékos árcsökkenés volt.

Kiemelt Partnereink