Elemzések Egyelőre távol az áttörés a hidrogénes autóknál

Egyelőre távol az áttörés a hidrogénes autóknál

autopro.hu/P.B. | 2024.02.05 08:21

Egyelőre távol az áttörés a hidrogénes autóknál

Fotó: Smarter Media Automotive News

Egyelőre nem tapasztalható pozitív irányú változás, sőt, a legfontosabb piacokon inkább visszaesés jellemző a hidrogénes személyautók szegmensében. Alig pár száz, esetleg pár ezer ilyen autó talált gazdára 2023-ban a legnagyobb piacokon.

Németországban – Európa legnagyobb piacán – mindössze 263 hidrogén üzemanyagcellás autót értékesítettek 2023-ban, ami 70 százalékos visszaesés a 2022-es 835 példányhoz képest. Így összesen 2634 ilyen autó volt a német utakon 2023 végén, miközben akkumulátoros elektromos hajtású autóból 1,4 milliónál is több fut az országban.

Dél-Koreában ugyan jóval népszerűbb ez a megoldás, az ázsiai ország Kína után a legnagyobb piaca a hidrogénes hajtásnak. Ennek ellenére a 2023-ban eladott 4635 hidrogénes autó így is 54 százalékos visszaesést jelent 2022-höz képest. Az ország útjain most mintegy 35 ezer hidrogén üzemanyagcellás jármű fut, 2030-ra 300 ezer a cél. Japánban két év alatt 83 százalékkal esett a hidrogénes hajtású autók eladása, így már reménytelennek látszik a kormány korábban kitűzött célja, miszerint 2030-ra 800 ezer ilyen autó legyen Japán útjain. A tavalyi eladások mindössze 422 autóra rúgtak.

Az Egyesült Államokban 2968 hidrogénes autót értékesítettek tavaly, ezek zöme Toyota Mirai volt (2737), a maradék pedig Hyundai Nexo. Ez ugyan 10 százalékos emelkedés 2022-höz képest, ám szinte csak Kaliforniában vettek ilyen autót, és az év második felében már erős volt a visszaesés. Kínában volt a legnagyobb a növekedés a hidrogénes autók piacán, ott 70 százalékkal nőttek az eladások, ami közel hatezer eladott járművet jelent – ezek zöme haszongépjármű volt a Hydrogeninsight cikke szerint.

Nincs megfelelő infrastruktúra

A hidrogén üzemanyagcellás járművek iránti alacsony kereslet nem véletlen. Egyszerűen kevés a rendelkezésre álló töltő, az egész észak-amerikai kontinensen 100 ilyet tartanak számon, ebből 75 Kaliforniában található, 17 az USA más államaiban, 8 Kanadában.

Európában sem jó a helyzet, a közép-kelet-európai régióban elvétve találunk hidrogénkutat, Magyarországon is csak az idén nyitott meg az első nyilvános töltőállomás, így nem csoda, hogy egy-két Mirai-t és a néhány tesztbuszt leszámítva a régióban ismeretlen a hidrogénes hajtás fogalma a gyakorlatban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink