Elemzések E-mobilitási beruházást adtak át Hevesen – ez történt a 46. héten

E-mobilitási beruházást adtak át Hevesen – ez történt a 46. héten

Végh Martin | 2022.11.21 07:23

E-mobilitási beruházást adtak át Hevesen – ez történt a 46. héten

Fotó: MTI

Az elmúlt héten adták át a Chokwang Paint elektromos járműveket kiszolgáló üzemét Hevesen, míg Zalaegerszegen szintén egy fontos járműipari beruházás ért a végéhez. A külföldi híreket az elektromobilitás határozta meg: többek között megújult a Toyota Prius, a szomszédos Ausztriában pedig egy új elektromos modell gyártása kezdődött meg. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Átadták Hevesen a dél-koreai Chokwang Paint üzemét. A 3,8 milliárd forint befektetésével megépült létesítményben elektromos járművek akkumulátorához szükséges hőelvezető ragasztót fognak előállítani.

Az Audi Hungaria a budapesti székhelyű Green Fox Academy-vel közösen indít egy térítésmentes, közel öt hónapos junior programozó képzést. Az ezt sikeresen teljesítők csatlakozhatnak az Audi Hungaria szoftverfejlesztői csapatához.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. beszámolt harmadik negyedévi eredményeiről. A vállalat időszaki bevétele több mint másfélszeresére nőtt az előző évi azonos időszaki értékhez mérten, vesztesége pedig jelentősen csökkent az inflációs nyomás ellenére is.

Az elmúlt héten avatták fel az osztrák AVL ZalaZONE tesztpálya szomszédságában létesített járműtechnikai központját. A létesítményben 150 mérnök és tesztpilóta dolgozhat majd.

A budapesti központú, autonóm járműtechnológiai aiMotive egy megállapodás értelmében immáron a világ negyedik legnagyobb autógyártójának, a Stellantis-nak a leányvállalataként működik tovább.

Felpörög az e-autók gyártása

Megkezdődött a tajvani Foxconn thaiföldi gyárának építése. A PTT energiacéggel közös vegyesvállalathoz tartozó üzem 2024-ben kezdi meg működését, a termelés felpörgése után pedig évente 150 ezer jármű gördülhet ki kapuján.

A BMW kínai vegyesvállalata, a BMW Brilliance Automotive közel másfél milliárd dollárból fejleszti helyi akkumulátorgyártási kapacitását. A beruházás helyszíne Senjang, ahol a BMW idén nyáron adott át egy új üzemet.

A terveknek megfelelően megindult a Fisker Ocean elektromos crossoverek gyártása Graz-ban. A Magna üzemében jövőre több mint 42 ezer darabot kívánnak összeszerelni a típusból.

Sajtóértesülések szerint a Volkswagennél felülvizsgálják a Trinity projekt keretében építendő új wolfsburgi üzemmel kapcsolatos terveket. Lehetséges, hogy az új elektromos csúcsmodellt a már meglévő sorokon is gyártani tudják majd, és nem lesz szükség új egység építésére.

Mérföldköveknél az elektromos modellek

A Volkswagen az előző héten jelentette be, hogy ID-modellcsaládja egy évvel a tervezettel korábban fontos mérföldkőhöz ért. A tisztán elektromos járművekből, melyek kínálata a következő években jelentősen bővülni fog, már idén kiszállították a félmilliomodik darabot.

A Toyota november 16-án mutatta be a Prius új generációját. Az új autó lehetőséget kínál a 25 éves típus eladásainak növelésére, miután az előző évtizedtől népszerűsége csökkenni kezdett a tisztán elektromos autók terjedésével párhuzamosan.

Első autójával az előző héten debütált a Geely Radar Auto leányvállalata. A vállalat egyelőre egyetlen modellje az RD6 elektromos pickup, ami méreteinél fogva többek között az amerikai Ford F-150 vetélytársa.

Befektetnek a beszállítók

A szlovák Inobat Auto szándéknyilatkozatot írt alá a szerb kormánnyal, mely egy új üzem felépítéséről szól. A létesítményben elektromos járművek akkumulátorait fogják előállítani, évi akár 32 gigawattóra mennyiségben.

A Bosch 2025-ig 10 milliárd eurót fordít digitalizációra és hálózatba kapcsolásra. A vállalat továbbá együtt fog működni az IBM-mel a kvantum-számítástechnikai szimulációk végzésében annak érdekében, hogy alternatív anyagokat találjanak az elektromobilitás területén.

Növekvő eladások

Október egyhuzamban a harmadik hónap volt, mikor nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. Az egy évvel korábbihoz képes 12,2 százalékkal több személyautót értékesítettek a tagállamokban.

A 2016 elejihez képest mára több mint százszorosára nőtt a magyarországi töltőberendezések száma, hamarosan pedig még tovább bővülhet az elektromos töltőhálózat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink