Trend Már épül a Foxconn autógyára

Már épül a Foxconn autógyára

autopro.hu/P.B. | 2022.11.15 14:17

Már épül a Foxconn autógyára

Fotó: Facebook/szijjarto.peter.official

A Foxconn Thaiföldön a helyi PTT energiacéggel alapított vegyesvállalat égisze alatt épít autógyárat. A tervek szerint az üzem 2024-ben kezdi meg működését, éves kapacitása pedig 50 ezer elektromos jármű lesz a kezdeti időszakban.

Hirdetés

A tavaly alapított vegyesvállalat, a Horizon Plus mintegy egymilliárd dollár értékű beruházás keretében építi fel a gyártóüzemet Thaiföld Chonburi tartományában, a Rojana Nhongyai Ipari Parkban. A helyszín Thaiföld úgynevezett keleti gazdasági folyosójának része, amely három kelet-thaiföldi tartomány különleges gazdasági övezete. Az előzetes tájékoztatás szerint az üzembe helyezést 2024-re tervezik, évi 50 ezer elektromos jármű kapacitásával. Ezt követően a kapacitást fokozatosan megháromszorozzák, így a végleges kapacitás évi 150 ezer jármű lesz.

A Horizon Plus közleménye szerint az épülő üzemben gyártott elektromos járműveket elsősorban a délkelet-ázsiai piacra szánják. A Foxconn és a PTT vegyesvállalatának létrehozását korábban többször is bejelentették: 2021 június eleje óta a két partner már fejleszt egy közös elektromosautó-platformot, amely hardver- és szoftverszolgáltatásokat is tartalmaz. Ezt követően tavaly alapították meg a Horizon Plus nevű vegyesvállalatot.

Beindultak a Foxconn beruházásai

A Foxconn nagy tervekkel rendelkezik a járműiparban: legkésőbb 2027-ig a világ minden tizedik elektromos autójában szeretné képviseltetni magát alkatrészekkel vagy szolgáltatásokkal a tajvani vállalat. Ennek érdekében a szerződéses gyártó 2020 októberében bemutatta saját elektromosautó-platformját MIH néven. Az akkori bejelentés szerint ez lesz az „elektromosautó-ipar Android rendszere”.

A Thaiföldre szánt nyílt platformot minden olyan autógyártó számára elérhetővé kívánják tenni, akik Thaiföldön szeretnének az ottani vagy külföldi piacokra autót gyártani, összhangban a Foxconn által népszerűsített üzleti modellel – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink