Trend Akkugyár épül Szerbiában

Akkugyár épül Szerbiában

autopro.hu/P.B. | 2022.11.16 11:18

Akkugyár épül Szerbiában

Fotó: Inobat

A szlovák akkumulátorgyártó cég, az InoBat Auto szándéknyilatkozatot írt alá a szerb kormánnyal, hogy akár 32 gigawattóra éves kapacitással rendelkező, elektromos járművek akkumulátorcelláit előállító gyárat építsen az országban. Az InoBat nemrégiben hasonló lépést tett Spanyolországban.

Hirdetés

A hírek szerint a szerbiai gyár várhatóan 2025-ben kezdi meg működését 4 gigawattórás éves kezdeti kapacitással. A szerb kormány 419 millió eurós támogatást ígért az InoBatnak támogatások és adókedvezmények formájában – teszi hozzá a jelentés. A megállapodás ugyan még nem végleges, de közel áll ahhoz.

A feltételezett szerbiai gyárat a bejelentett nyugat-európai gyártóüzem mellé tervezik. Ez utóbbira vonatkozóan az InoBat nemrégiben szándéknyilatkozatot írt alá a spanyol hatóságokkal: a szlovák cég Baszkföldön, Valladolidban építene üzemet, de kifejezetten hangsúlyozta, hogy fontolóra vesz más helyszíneket is. Az InoBat Auto a tervek szerint még ebben az évben végleges döntést hoz akkumulátorgyárának nyugat-európai elhelyezkedéséről.

Még nincs konkrétum

Az InoBat a szerbiai projekttel kapcsolatos saját közleményében megerősíti a kormány szándéknyilatkozatait és támogatási ígéreteit, de konkrét számokat nem közöl az üzem méretéről, beruházásáról és ütemezéséről.

Az InoBat a Felvidéken eddig két gyárat működtet: az első egy kísérleti üzem, a második pedig egy 2020-ban bejelentett gyártóüzem 10 gigawattórás kapacitással. A szlovák cég a nyáron azt is bejelentette, hogy meg akarják vizsgálni az akkumulátor-összeszerelés és a cellagyártás lehetőségét az USA-ban.

Marian Bocek, az InoBat vezérigazgatója a következőképpen kommentálta a terveket: „Szlovákiában a kísérleti gyárunk a befejezéshez közeledik, és sorra vettük egy új létesítmény fejlesztését az Egyesült Államokban, és a közelmúltban írtuk alá szándéknyilatkozatokat egy üzem építésére. Spanyolországban. Várom, hogy együtt dolgozhassak Szerbiával, miközben haladunk egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő felé.”

Az InoBat üzleti modellje az ügyfelek járművei számára gyorsan fejlődő, testreszabott akkumulátor-megoldásokon alapul – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink