Elemzések E-mobilitás és oktatás: így fejlődtek a hazai autógyárak

E-mobilitás és oktatás: így fejlődtek a hazai autógyárak

Végh Martin | 2023.12.27 07:23

E-mobilitás és oktatás: így fejlődtek a hazai autógyárak

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

Az autógyártók 2023-ban is folytatták a magyarországi összeszerelőüzemeikbe való befektetést. Az évben a fejlesztéseket a szakemberképzés és természetesen az egész iparágat átformáló elektromobilitás határozták meg. Áttekintettük, hogy az Audi, a Mercedes-Benz, a Suzuki és a gyárát még építő BMW milyen fejlesztéseket valósítottak meg vagy jelentettek be hazai termelőegységeikhez kapcsolódóan.

Hirdetés

Az Audi Hungaria Zrt. nevéhez kötődik az első számottevő fejlesztés 2023-ból. Februárban a harmincadik születésnapját ünneplő autógyár Audi Hungaria Ahead Kft. néven megalapította leányvállalatát, amiben a teljes Volkswagen konszernnek nyújtott beszerzési, pénzügyi és informatikai szolgáltatásokat fogja össze. Az Audi Hungaria ezáltal külön szervezetbe helyezte át a termeléshez nem kapcsolódó konszern szintű szolgáltatásait.

Márciusban a győri vállalat azt jelentette be, hogy bővíti a 2001 óta működő műszaki fejlesztés tevékenységi körét. A vállalat közlése szerint mérnökei a jövőben nem csak a belső égésű és elektromos hajtásmodulok fejlesztésével, hanem a teljes hajtásrendszerek járműbe történő integrációjával, valamint a futóműrendszerek fejlesztésével is foglalkozni fognak. Ennek révén az Audi Hungaria még nagyobb részt vállal az Audi és a Volkswagen konszernek járműprojektjeiből.

Az elmúlt évben több hazai autógyár is befektetett dolgozói képzésébe, vagy bejelentett ilyen irányú projektet. Az Audi Hungaria ősszel az Audi Hungaria Ahead Kft. mintegy 500 munkatársának továbbképzését jelentette be. A két éves program keretében a dolgozók szakmai, szakmán túli és nyelvi képzéseken vehetnek részt, a remények szerint ezzel hozzájárulva a vállalat versenyképességéhez.

Végül a 2023-as évet az új elektromos motorgeneráció sorozatgyártásának beindítása koronázta meg a hazai Audi-üzemben. Az Audi Q6 e-tron modellel debütáló prémium elektromos platformhoz (PPE) tervezett erőforrások gyártása novemberben kezdődött meg egy 15 ezer négyzetméteres új gyártóterületen 700 munkatárs közreműködésével. Az új villanymotorok gyártását 72,293 milliárd forint beruházás előzte meg.

Óriási bővülésen megy át a kecskeméti Mercedes

Kecskeméten folytatódott a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. üzemének 2022-ben bejelentett bővítése, mely során megduplázzák a gyártóterületet, ezáltal a német konszern egyik legjelentősebb egységévé téve a magyarországit. A fejlesztések a jövőbeli tisztán elektromos EQ modellek gyártását készítik elő, ennek megfelelően az akkumulátorok kezelését is magukban foglalják. Májusban tudhattuk meg, hogy többek között egy új beszerelőüzem is létesül az elektromos modellekbe kerülő nagyfeszültségű akkumulátorok számára. Az évtized közepétől ebben a létesítményben fognak kész akkumulátorcsomagokat összeállítani a Mercedes partnereitől beérkező, akkumulátorcellákat tömörítő akkumulátormodulokból. A kész akkumulátorokat egyúttal itt fogják felkészíteni a házasításra, azaz a járművekbe való beszerelésre.

Fotó: Mercedes-Benz Group

Az év későbbi szakaszában ismét többet tudhattunk meg a nagyértékű kapacitásbővítésről. Christian Wolff, a kecskeméti gyár igazgatója arról beszélt, hogy a beruházás nyomán a következő néhány évben akár 3000 fővel is nőhet a Mercedes kecskeméti munkatársainak száma.

Digitalizál és automatizál a Suzuki

Hasonlóan az Audihoz és a Mercedes-Benzhez, a Suzuki is bővíti magyarországi gyárát. A japán autógyártó és a magyar kormány között a nyáron született megállapodás az esztergomi üzem 9,3 milliárd forintos fejlesztéséről, aminek a gyártókapacitás növelése és a karbonsemlegesség előmozdítása is részét képezi. A beruházás során több üzemterület kapacitását is bővítik, fejlesztéseket valósítanak meg az automatizálás és a digitalizálás területein, a kibocsátás csökkentését pedig egy napelempark építése fogja szolgálni.

A Magyar Suzuki jövőjét garantálja az az oktatócentrum, amit szeptemberben adtak át a vállalat telephelyén. Röviddel a megnyitó után megkezdődött az első duális képzésben résztvevő hallgatók képzése a létesítményben, ahol középiskolás hallgatók olyan tárgyakat sajátíthatnak el a vállalat mentorainak segítségével, mint a programozás alapjai, a PLC programozás és a számítógépes szimuláció. Az oktatócentrum, ahol a jövőben több iskola diákjait is képezhetik, hozzá fog járulni az esztergomi üzem szakemberutánpótlásához.

A BMW is a munkaerejébe fektet

2023-ban nagy léptekkel haladt a BMW debreceni autógyárának építése. A munkálatok fontos mérföldkőhöz érkeztek áprilisban, mikoris a jövőben az elektromos Neue Klasse modellsorozatot készítő gyár elérte legmagasabb pontját. A bokrétaavatón a 90 négyzetméter alapterületű festőüzemre került fel a tető, amivel annak magassága elérte a 26 métert.

Fotó: BMW Group

Az év további részében oktatási, vagyis a szakemberutánpótlás terén fejlődött a BMW 2025-től termelő gyára és a hozzá kapcsolódó ökoszisztéma. Júliusban a BMW Group Gyár Debrecen és a Debreceni Egyetem képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, mely a szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjed. A megállapodás értelmében a gyár több egyetemi karral is tárgyalásba kezdett a jövőbeli együttműködés mikéntjéről.

Szeptember közepén aztán elrajtolt a BMW debreceni duális szakképzési programja. A három helyi technikum jelentkezői közül kiválasztott száz tanuló olyan korszerű ismeretekre tehet szert a program során, amikkel akár a később megnyíló üzembe is felvételt nyerhetnek. A három évet felölelő képzés kiterjed a robotikára, a 3D nyomtatásra, valamint a virtuális és kiterjesztett megoldások világára is. A diákok a debreceni gyár októberben megnyitott képzési központjában sajátíthatják el a modern igényeknek megfelelő tudásukat.

Új autógyárat is hozott az év

Bár még csak bejelentés történt, összefoglalónkból hiba lenne kihagyni a BYD beruházását. Decemberben tudhattuk meg, hogy a kínai villanyautóipari óriás Szegeden építi fel legelső európai autógyárát. A magyar gazdaságtörténelem egyik legnagyobb beruházásának ígérkező üzem több ezer új munkahelyet fog létrehozni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink