Gyártók Hatalmas mérföldkőhöz ért a BMW debreceni gyára

Hatalmas mérföldkőhöz ért a BMW debreceni gyára

autopro.hu/P.B. | 2023.04.12 16:20

Hatalmas mérföldkőhöz ért a BMW debreceni gyára

Fotó: BMW Group

Elérte legmagasabb pontját a debreceni BMW gyár. A jelentős mérföldkő megünneplésére rendezett bokrétaavatón a beruházó BMW Group és a kivitelező KÉSZ Csoport megvendégelte az építkezésen dolgozókat, eddigi munkájukat megköszönve.

Hirdetés

Felkerült a tető a BMW debreceni gyárának festőüzemére: a 90 ezer négyzetméteres alapterületű üzem a legmagasabb eleme a hatalmas üzemnek, magassága eléri a 26 métert. Ezzel a lépéssel is egyre látványosabb az előrehaladás a BMW debreceni gyárépítkezésénél, a szerkezeti oszlopokból kialakuló festőüzem épülete is napról napra egyre inkább felölti végső formáját.

A festőüzem nem csak a legmagasabb, de egyben legnagyobb kihívást jelentő épület is a BMW Group debreceni építkezésén. A német vállalat által támasztott, minden korábbinál szigorúbb fenntarthatósági és energiahatékonysági szempontok rendkívül komplikálttá teszik a háromszintes, 26 méter magas épület kivitelezését, azonban az így szerzett tudás és tapasztalat a későbbiekben bármely más üzem átalakítása esetén hasznosítható lesz – emelte ki közleményében a BMW.

„Ez az épület, a festőüzem nagyon fontos mindannyiunknak. A jövőben, ha meglátnak egy Neue Klasse modellt az úton, gondoljanak erre az épületre és arra, hogy munkájukkal önök is hozzájárultak az autó elkészültéhez” – hangsúlyozta az építkezésen dolgozók számára Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója.

Új mércét állít Debrecen

A német autóipari konszern debreceni gyára a vállalatcsoport első olyan üzeme, amelyet már a tervezés első fázisától teljes egészében az iFactory koncepció mentén fejlesztettek, a hatékony, környezetbarát és digitalizált gyártás jegyében.

A debreceni üzem rendkívül magas fenntarthatósági mércét állít fel. Ez többek között 4500 fa ültetését, esővíz és megújuló energia használatát jelenti. Sőt, ezen túlmenően egy hosszú távú, Debrecenre szabott, átfogó biodiverzitási stratégia kialakítása is folyamatban van. Az erőforrás-hatékony megközelítés jegyében már a bokrétaavatón is egy földlabdás fa helyettesítette a hagyományos bokrétát, amely fát hamarosan el is ültetik a telephelyen

A jövő technológiáit alkalmazzák az építkezésen

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, már most folyik a járműgyártás a leendő debreceni gyárban - digitális formában. Debrecen a BMW Group első olyan létesítménye, amelyet teljesen virtuálisan terveznek és validálnak. Ez egyúttal fontos lépés például az új rendszerek virtuális üzembe helyezésének a folyamatos tervezési folyamatba való integrálása és automatizálása felé is.

Debrecenben a BMW Group egy teljes értékű autógyárat épít fel, présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal, valamint az elektromos hajtáshoz szükséges akkumulátorok összeszerelését házon belül lehetővé tevő, egyedi akkumulátor-összeszerelő üzemmel.

A több mint 400 hektárnyi területen elterülő üzem a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a termelést, mintegy 1500 munkavállalóval.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink