Techtogether Komoly fődíjért küzdenek a diákok az SMC versenyén

Komoly fődíjért küzdenek a diákok az SMC versenyén

Pörge Béla | 2024.05.09 08:21

Komoly fődíjért küzdenek a diákok az SMC versenyén

Fotó: Fehér Sándor

Május 9-én kerül megrendezésre a Simulation of Mechatronics Challenge, az SMC Hungary középiskolásoknak szóló szakmai versenye, aminek szervezésében idén az autopro.hu is részt vett.

Hirdetés

A negyedik ipari forradalom szükségessé tette a digitális kompetenciák fejlesztését is. Erre a kompetenciafejlesztésre kiváló alkalom lehet az SMC harmadik alkalommal megrendezésre kerülő szimulációs versenye, a Simulation of Mechatronics Challenge. A megmérettetést idén az autopro.hu szakportál és az SMC közösen rendezte meg a Hungexpo területén, az Automotive Hungary kiállításon.

A verseny alapvetően az automatizálás, mechatronika, géptervezés, pneumatika és elektropneumatika, valamint a PLC programozás világával ismerkedő, érdeklődő, szakképzésben résztvevő diáksághoz szól. A versenyben résztvevő diákok az iskolai képzés során elsajátított tudásukra, valamint a tőlünk megszerezhető kiegészítő ismeretekre támaszkodva elkészíthetik a kiadott feladatot, és az alkotás örömét és nehézségeit megtapasztalva megalkothatják virtuális berendezéseiket.

A legjobbak maradtak

A verseny két fordulóból áll: az első, online körben 120 meghívott iskola közül került ki a döntőbe bejutó hat csapat - ők oldották meg legjobban az online feladatot.

Az online fordulóban a diákoknak egy tésztavágógépet kellett tervezniük az autoSIM szimulációs programmal.

Az alábbi iskolák diákjai jutottak be a május 9-ei a döntőbe:

  • Jászberény Szent József Technikum (5 fő)
  • Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum (3 fő)
  • Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum (5 fő)
  • Soproni SzC Vas és Villamosipari Technikum (4 fő)
  • Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum (5 fő)
  • BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium (2 fő)

A döntő délelőtt 10-kor kezdődik és öt órán át, 15 óráig tart. Azoknak a csapatoknak, akik kevesebb fővel jelentek meg, nehezebb dolguk lesz, hiszen számít az idő is a feladatmegoldásban, de fontosabb, hogy minél jobban végezzék el a diákok a feladatot, ami egy teljes berendezés felépítése nullától a működőképes állapotig.

A diákoknak tehát a konstrukciós összeszerelés, a vezérlés tervezése, a pneumatikus vezérlés, a PLC vezérlés és az elektromos bekötés megvalósítása is feladata lesz. A fődíj 300 ezer forint.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink