Elemzések Bővíti szerszámgyárát az Audi Hungaria – ez történt a 18. héten

Bővíti szerszámgyárát az Audi Hungaria – ez történt a 18. héten

Pörge Béla | 2021.05.10 07:23

Bővíti szerszámgyárát az Audi Hungaria – ez történt a 18. héten

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

Komoly siker Győr számára a szerszámgyár bővítése, de a makói Continental is fontos bejelentést tett a héten. Az OEM-ek háza tája felől az első negyedéves üzleti eredmények közzététele szolgáltatott izgalmas témákat a héten. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

A 18. hét legfontosabb híre a magyar járműgyártás számára az volt, hogy Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere és Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke a külügyminisztériumban hivatalosan bejelentette a győri szerszámgyár bővítését. A beruházás keretében a jelenlegi gyártócsarnokot 3800 négyzetméterrel bővítik az exkluzívszériás gyártás számára, míg a logisztikai csarnok 2500 négyzetméterrel bővül. A beruházás hozzájárul mintegy 700 munkahely megőrzéséhez és 30 százalékkal növeli az exkluzívszériás gyártás kapacitását. A győri Audi gyártótelephely bővítéséhez a kormány 1,2 milliárd forinttal járul hozzá.

Az Audi német üzemeiben is zajlott az élet: a digitalizált, okos gyártási folyamatokért és logisztikáért alapított kezdeményezést a vállalat, aminek eredményeit a heilbronni üzemben fogják tesztelni. A cél, hogy az Audi globális szinten vezetővé váljon a digitalizált gyártás területén.

Szigorú környezetvédelmi vállalások

A Volkswagen brand az anyacégnél, a Volkswagen Csoportnál is szigorúbb célkitűzéseket állított maga elé a környezetvédelem terén. Sőt, egyes hírek szerint a Volkswagen olyan szigorú szabályokat is elfogadhatónak tartana, amit versenytársai már nem – ezt ráadásul a gyártó közölte is az Európai Unió illetékes hatóságaival.

A Volkswagennek jó oka van a nagyobb mértékű szigorítás melletti kiállásra. Egyrészt az versenyhátrányba hozhatja egyes riválisait, másrészt az iparág egyik legambiciózusabb elektrifikációs programjával rendelkezik.

Jól induló üzleti negyedév

2020-ban az első negyedév végén robbant be a koronavírus-járvány, de igazán erősen a második negyedévben éreztette a hatását. Ennek ellenére jó volt arról beszámolni, hogy a legtöbb járműipari vállalat pozitív mérleget ért el az idei első negyedévben éves összevetésben.

A legnagyobb gyártók mind növekedésről számoltak be, így a Toyota, a Volkswagen Csoport, a General Motors és a Stellantis is, de még az előzőekhez képest kicsi, és régóta válságban lévő Aston Martin is javított üzleti eredményén.

A beszállítók közül a chipgyártó Infineon számolhatott be pozitív eredményekről, ugyanakkor az akkumulátorokat gyártó Akasol a tavalyi eredményét közölte most – az pedig igencsak negatívra sikeredett.

Nem maradtak el a beruházások sem

Az Audi Hungaria által bejelentett beruházáson kívül több kisebb vállalat is jó híreket közölt a 18. héten. A zalaegerszegi Mould Tech Kft. 490 millió forintos fejlesztéséhez 245 millió forint támogatást ad a kormány 77 munkahely megőrzését is segítve, míg a Trans-Sped Nagytarcsán új e-kereskedelmi logisztikai központot nyitott.

Volumenét tekintve a beszállítók háza tájáról a legnagyobb hír, hogy a Flextronics közel kilencmilliárd forintból hajt végre fejlesztést, ehhez 3,6 milliárd forint állami támogatást kapott, és 120 munkahelyet teremt vele.

Személyi változások

A makói Continental új gyárigazgatót nevezett ki: Szűrszabó Levente május 1-jén kezdett új pozíciójában. Az új gyárigazgató tökéletesen illeszkedik a Continental vezetői csapatába: magyar, hosszú ideje járműipari tapasztalattal és átfogó technológiai ismeretekkel, valamint nemzetközi szakértelemmel rendelkezik. Célkitűzése, hogy a műanyag technológiákra való sikeres átállást és a fenntartható működési modellt megteremtse a makói gyárban.

A Bosch vezetésében is változások lesznek Magyarországon, de csak augusztustól: Daniel Korioth, a magyarországi Bosch Csoport és az Adria régió vezetője, valamint a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója 2021. augusztus 1-től a Bosch Csoport Törökország és a Közel-Kelet régiójának elnökeként folytatja karrierjét. Ezzel egy időben a magyarországi Bosch Csoport és az Adria régió vezetői tisztségét Dr. Szászi István veszi át.

Ehhez képest sokkal zavarosabb a helyzet Dunaújvárosban, ahol az ISD Dunaferr közgyűlést tartott csütörtökön. Arról, hogy ez eredményes volt-e, nincsen egyértelmű információ.

Újabb esemény marad el a koronavírus miatt

Idén csak az online térben valósulhat meg az Ipar Napjai szakkiállítás a Hungexpo döntésének értelmében. A virtuális Ipar Napjai kiállítást június 15-18. között, míg a 15. Mach-Tech szakkiállítást jövő májusban már fizikailag rendezi meg a Hungexpo Zrt.

A járvány az autóvásárlási terveket is átírta sok családban: idén áprilisban durván kétszer annyi hirdetést töröltek a Kocsi.hu használt autó portálról, mint márciusban, az egy évvel korábbival összevetve azonban a növekedés csak fele akkora volt.

Kiemelt Partnereink