Beszállítók Veszteséggel zárta tavalyi évét az Akasol

Veszteséggel zárta tavalyi évét az Akasol

autopro.hu/P.B. | 2021.05.06 15:21

Veszteséggel zárta tavalyi évét az Akasol

Fotó: Akasol

Bár az év második felében már felpörgött az üzleti élet, a német akkumulátorgyártó számára 2020 veszteséget hozott. Az Akasol a járványt megelőzően is negatív számokat produkált, viszont hamarosan a BorgWarner alá kerül majd.

Hirdetés

2020-ban az Akasol 12,3 millió eurós veszteséget könyvelhetett el – ez közel kétszerese a 2019-esnek, pedig már akkor is jócskán mínuszban volt az akkumulátorgyártó. A cég várakozásai viszont pozitívak az idei évre vonatkozóan.

Az Akasol egyrészt a tavalyi év második felében tapasztalt jelentős növekedés folytatásában bízik, másrészt az is javíthat a helyzetén, hogy a BorgWarner felvásárolja.

Felvásárlás

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, a BorgWarner az Akasol felvásárlását tervezi. A 730 millió eurós üzlettől az Akasol azt várja, hogy új piacokra is bekerülhet, ezzel az üzleti mérlege is javulni fog.

A tavalyi veszteség ellenére az elmondható, hogy az Akasol elérte a célját: a vállalat 60-70 millió euró közötti árbevétellel számolt, a 68,3 millió euró ennek bőven megfelel. Sven Schultz, a vállalat vezetője persze hozzátette, hogy 2020 elején ennél még jobb évet vártak, ám a járvány felülírta a számításaikat.

Jó évek elé nézhet a cég

Érdekesség, hogy bevételeinek zömét – 50,1 millió eurót – a tavalyi év második felében érte el az akkugyártó, ez mindenképpen jó előjel lehet az idei évre nézve.

Az Akasol főleg nagyobb haszongépjárművekhez gyárt akkumulátorokat, valamint hajókhoz, és egyéb nehézgépekhez is. Emiatt az Egyesült Államokban és Németországban is hatalmas területű gyárakkal rendelkezik a cég, mely főleg a nagy járművek elektrifikálásában lát potenciált – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink