Elemzések Bizakodó a magyar járműipar a második fél évet illetően – ez történt a 36. héten

Bizakodó a magyar járműipar a második fél évet illetően – ez történt a 36. héten

Végh Martin | 2020.09.07 07:20

Bizakodó a magyar járműipar a második fél évet illetően – ez történt a 36. héten

Fotó: Audi Sajtószoba

A hazai autógyárak képviselői szerint az év második felére vonatkozóan már jók a kilátások. A jövőben a károsanyag-kibocsátási előírásokat megszegő gyártók az Európai Unió kemény fellépésre számíthatnak, míg a tengerentúlon egy új autóipari szövetség formálódik, a Tesla részvényeinek árfolyama pedig a kitartó emelkedés után hirtelen esésbe kezdett. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

A hazai autóipar teljesítménye már javulóban van, és a Magyarországon jelen lévő autógyártók hazai képviselői jó második fél évre számítanak, bár a tavalyinál így is gyengébb évet fognak zárni.

Sóskúton egy új üzem fog létesülni, ahol hazai viszonylatban egyedülálló tevékenység fog folyni. Az egységben többek között akkumulátorok elektrolitját fogják előállítani.

Nem fogják olcsón megúszni a szabályszegők

Az Európai Unió mostantól maga is elrendelheti a károsanyag-kibocsátási előírásokat megsértő autók visszahívását, gyártóikra pedig jelentős összegű büntetést szabhat ki. Arról is hírt adtunk, hogy a német uniós elnökség egyik célkitűzése a töltőhálózat fejlesztése lesz, aminek részeként akár kötelező kvótákat is szabhatnak a hidrogén-töltőállomások telepítésére.

A BMW regensburgi üzemében, ahol az X1 és X2 modellek készülnek, a tervezettnél két héttel később fog megkezdődni a termelés egy felújítás közben bekövetkezett baleset miatt.

A Renault Csoport közölte, hogy átszervezi működését, ami során négy autonóm szervezeti egység fog létrejönni.

A tengerentúlon egy új autóipari szövetség van kialakulóban. A General Motors és a Honda megállapodást kötött együttműködésük elmélyítéséről, aminek így már közös beszerzés és platformfejlesztés is a részét képezi.

A Volkswagen konszernbe tartozó Porsche úgy látja, hogy az elektromos modellekkel nem tudja kellő ütemben csökkenteni kibocsátását, ezért szintetikus üzemanyagok fejlesztésébe kezd.

Új elektromos modellek érkeznek

A Škoda bemutatta első tisztán elektromos modelljét, a Mercedes-Benz pedig leleplezte a vadonatúj S-osztályt, amiből plug-in hibrid változat is készülni fog.

Idén a Tesla részvényeinek értéke a többszörösére emelkedett, az előző héten azonban zuhanásba kezdett az árfolyam, miután egyre több befektető döntött úgy, hogy megválik részvényeinek egy részétől.

Az előző héten forgalomba állat az első debreceni elektromos busz, amivel kezdetét vette a Zöld busz program demonstrációs szakasza.

Nem tudott magához térni a hazai kereslet

A kedvezőtlen körülmények hatására csökkent az AutoWallis nyeresége. Emellett a hazai autópiac augusztusi alakulásáról is friss adatokat kaptunk. Az újautó-eladások augusztusban harmadával maradtak el az egy évvel korábbitól, a használt autók behozatala pedig ugyancsak jelentősen csökkent.

A magyar GDP több mint 13 százalékkal mérséklődött a második negyedévben, amiben közrejátszott a fogyasztás nagymértékű visszaesése. Az ipari termelés júliusban szintén elmaradt az egy évvel korábbitól, az elemzők szerint azonban az év végére már megközelítheti a tavalyi szintet.

Vegyes eredmények külföldről

Olaszországban az augusztusi értékesítések már megközelítették a 2019 azonos hónapjában mértet. Egy másik nagy európai piacon, Németországban azonban még nem tért magához a kereslet, Nagy-Britanniából pedig a bizakodást keltő július után csalódást keltő adatok futottak be.

A francia kormány százmilliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot mutatott be, ami egyebek mellett a gazdaság zöldítésére fog fókuszálni.

Végezetül arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás eredményei alapján az autós érintőképernyők használata még az ittas vezetésnél is veszélyesebb lehet.

Kiemelt Partnereink