Elemzések Belehúznak a szombathelyi beszállítók - ez történt a 41. héten

Belehúznak a szombathelyi beszállítók - ez történt a 41. héten

Wurmbrandt András | 2017.10.16 11:30

Belehúznak a szombathelyi beszállítók - ez történt a 41. héten

Világpremierrel készül a hannoveri Agritechnika kiállításra a BPW-Hungária Kft., amely számos új fejlesztést visz az eseményre. Közben egy másik szombathelyi cég, az LuK Savaria egy újabb gyártócsarnok építését tervezi. Sorba rendeztük az elmúlt hét eseményeit.

Hirdetés

Beszállítók

A szombathelyi LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. újabb 3500 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot építtet a közeljövőben, amelyben a célgépgyártást, a szerszámüzemet és a köríves rugógyártás egy részét kívánják elhelyezni- ezt jelentette be a múlt első napján a cég ügyvezető igazgatója. Szigeti Tibor elmondta azt is, az átadással a régi csarnokban is lehetőség nyílik fejlesztésekre, bővíthetik a hőkezelő és a présüzemet is.


A BPW-Hungária Kft. számos új fejlesztést, a mezőgazdasági járművek és gépek futóműveivel kapcsolatos megoldást mutat be november közepén a hannoveri mezőgazdasági gépészeti világkiállításon, az Agritechnicán. Ilyen fejlesztésük mások mellett az AGRO Drive nevű hidraulikusan meghajtott tengelyt, amely lehetővé teszi a mezőgazdaságban dolgozók számára, hogy akkor is tudjanak dolgozni, amikor egy normál vontatott járművel egyébként már nem lehet.

A Siemens csatlakozik a kormány beszállítófejlesztési programjához - az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója Budapesten. Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte, az együttműködés révén további lehetőség nyílik a magyar kis- és középvállalkozások számára, hogy kapcsolódjanak a Siemens beszállítói láncához.

Az alumíniumöntéssel foglalkozó győri Nemak innovatív megoldásaival élen jár a munkaerőhiány kihívásaira adható helyes válaszok kimunkálásában. A cégnél - ahol azt vallják: azért éri meg befektetni a munkaerő fejlesztésébe, mert nincs más út - egymást érik a jó gyakorlatok.

Gyártók

A Ford megkezdte az EcoSport kompakt SUV gyártását Romániában. Az európai piacot eddig az indiai Chennai üzem látta el az EcoSport modellel. "Egyre több vásárló érdeklődik az EcoSport és általában az SUV modellek iránt, így most jött el az ideje, hogy Európában is beindítsuk a gyártást" - mondta Steven Armstrong, a Ford Motor Company EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióért felelős alelnöke.

Szolgáltatók

Sikeres próbaüzemet követően átadták a pátyi ipari park első létesítményét, amelyet a világ egyik legjelentősebb logisztikai vállalata, a svájci Kühne + Nagel Kft. bérel és a Federal Mogul autóipari alkatrészgyártó vállalat részére alakított ki itt egy regionális autóalkatrész-elosztó központot.

A feldolgozóiparon belül a legsikeresebb alág a járműipar, amely 2010 óta megkétszerezte a termelését. A növekedés folytatódását jelzi, hogy az első fél évben majdnem 17 százalékkal nőttek a beruházások a járműgyártásban, a gyógyszergyártásban és az elektronikában - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

Harmincezer négyzetméterrel, területének mintegy tíz százalékával bővíti raktárterületét a Hödlmayr Hungária Logistics Kft. Győrben, a fejlesztéssel a Fiat Chrysler csoport Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába szánt járműveit tudják raktározni és kiszállítani.

Kilencmilliárd forintból épült logisztikai csarnok Nyíregyházán. A Révész Logisztikai Holding Zrt. tulajdonában lévő Révész-Nyírlog Logisztikai, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. beruházása révén egy több mint 52 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai központ jött létre, területén raktárcsarnokkal, irodaházzal és kiszolgáló helyiségekkel. A társaság a projektben 85 munkavállaló foglalkoztatását vállalta.

Oktatás

A Knorr-Bremse duális képzése a 2017/2018-as tanévtől már kétféle mesterszakon is választható. A duális képzéshez tartozó gyakorlat a vállalat Kutatási és Fejlesztési Központjában szerezhető meg. Az új képzést választó hallgatók véleménye itt olvasható.

Techtogether

A legjobbak között a Szenergy Team két tagja: Pusztai Zoltán gépészmérnök hallgatónak és Ézsöl Krisztián gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatónak a Kapuvár kiváló diákjai díjat adták át kiemelkedő tanulmányi eredményük miatt, illetve a szakmai és közéletben végzett tevékenységük alapján.

Már nem kapja fel senki a fejét arra, ha egyetemista fiatalok szabadidejükben egyedi járműveket építenek, amikkel aztán különféle nemzetközi versenyeken vesznek részt. Akad azonban egy igazán különleges team: a BME Solar Boat csapat tagjai napelemes, egyszemélyes hajó építésére vállalkoztak. A csapat tagjaival személyesen is találkozhatnak az érdeklődök a negyedik Techtogether Automotive Hungaryn.

Kiemelt Partnereink