Beszállítók Azért éri meg befektetni a munkaerő fejlesztésébe, mert nincs más út

Azért éri meg befektetni a munkaerő fejlesztésébe, mert nincs más út

Gégény István | 2017.10.10 12:29

Azért éri meg befektetni a munkaerő fejlesztésébe, mert nincs más út

Az alumíniumöntéssel foglalkozó győri Nemak innovatív megoldásaival élen jár a munkaerőhiány kihívásaira adható helyes válaszok kimunkálásában. A cégnél egymást érik a jó gyakorlatok, ezeknek jártunk utána.

Hirdetés

– A közelmúltban jelentkezett hozzánk egy egyetemre felvételiző fiatal hölgy, aki elmondta az interjú során, hogy mellettünk az összes olyan céget végigjárja, amelyek öntészettel foglalkozva duális képzési lehetőséget kínálnak. Tudatos döntést akar hozni és személyesen meg akar bizonyosodni leendő gyakorlati helyének vállalati kultúrájáról, a munkakörülményekről, a felkínált kompenzációról, és minden egyéb feltételről. Ez a lány végül minket választott – az alábbi példával adta meg beszélgetésünk alaphangját Szilasi Péter Tamás, a Nemak Győr Kft. társadalmi kapcsolatokért és a duális képzésért felelős osztályvezetője. Pár éve talán még az is különleges lett volna, hogy ilyen pozíció egyáltalán létezik ebben a szektorban, de ma már talán azon sem lepődnek meg a sokat látott szakemberek, hogy a férfiak mellett nők is érdeklődnek a korábban egyértelműen férfiasnak tartott szakma iránt.

Merthogy változik, átalakulóban van a világ, ez a megújulás a maga kihívásaival pedig az ipart is vaskosan érinti. Napjainkra közhellyé vált a paradigmaváltás szükségessége, ám ennek mikéntje egyáltalán nem triviális.

A Nemak perspektívája az általános iskolától a PhD képzésig az egész oktatási rendszert átöleli

A Nemak abból az elvből indul ki, hogy noha globális cégként működnek, minden problémára lokális megoldással kell felelni. Az például nyilvánvaló, hogy a bérversenyben igazodni kell az elvárásokhoz és a konkurenciához, így a kemény munkát rendesen meg is fizetik. A mobilitási igény növekedése szintén adottság, amit elfogadva a Nemak holisztikusan figyel a személyekre: családokban gondolkodik a vállalat, igyekszik segíteni a családtagok áttelepülését, a családtagok munkába állását, a gyermekek beiskolázását is, amelyekre eleve jó adottságokat kínál a győri régió befogadó környezete és a szinte minden szektort érintő munkaerőhiány.

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a pályaorientációra, valamint az iskolákkal való együttműködésre. A Nemak perspektívája az általános iskolától a PhD képzésig az egész oktatási rendszert átöleli. Az egész Európát érintő trend, Magyarországon egész drasztikus módon jelentkezik: 10 év alatt 15 ezer diák tűnt el a szakiskolánkból, s ezt csak részlegesen lehet a demográfia számlájára írni. Kiemelt feladat, hogy játékos módon megszólítva a fiatalokat, mind a műszaki pályák, mint a Nemak-specifikus szakmák népszerűségét növelje a cég. A vállalat teljes életpályát kínál, amire óriási szükség is van a képzett szakemberek megtartása szempontjából.

A Nemak bőséges választékot ajánl a jövő szakembereinek. Középfokon 11 szakmában, míg felsőfokon a vállalat kulcskompetenciáját jelentő járműipari öntészet specializációt tanuló anyagmérnök képzésben vesznek részt a duális diákok és hallgatók. A Nemak Duális Képzési Központ napi beosztása egy zavarba ejtően részletes, hatalmas táblázatrengeteg formájában érhető tetten a győri vállalat oktatási központjának folyosóján. Fontos kiemelni, hogy a szakmai gyakorlat során piacképes gyakorlati tudást szerezzenek a fiatalok, ezért a vállalatnál valós ipari körülmények között tanulnak, és a kezdetektől részt vesznek a termelésben.

Csizmadia Tamás, a Nemak gyakorlati oktatásért felelős munkatársa a képzésben részt vevő fiatalok körében

Egy valamivel több mint 1200 fős cégnél 79 középfokú tanulót és 11 egyetemista hallgatót foglalkoztatni nagyfokú szervezettséget, emellett személyi és anyagi áldozatot is kíván, de az osztályvezető határozottan kijelenti: ha rövid távon nehéz is kimutatni, de megéri a befektetés, ugyanis nincs más út. A Nemak tisztában van vele, hogy ez nem csak számára előnyös– a teljes képzési rendszer is fejlődik az ő hozzájárulásukkal, és esetenként az általuk hozott áldozat más vállalatnál térül meg. A diákok mintegy fele azonban itt helyezkedik el, ami nagyon jó megtérülési aránynak mondható, a közvetlen kiválasztás lehetősége pedig aligha felbecsülhető értékkel bír.

A Nemak ráadásul igazi specialista, ezért nem is lehet tömegképzéssel oktatni a további szükséges munkaerőt. A figyelem tehát errefelé alapvető elvárás, amit az is igazol, hogy két PhD képzettségű szakember is foglalkozik a képzések résztvevőivel.

– Szinte saját gyermekeinkként kezeljük a fiatalokat, elismerjük a sikeres tanulmányi eredményeket, jó kondíciókat ajánlunk. Így biztosítható, hogy kialakuljon az a lojalitás, amely egy kívülről érkezett munkatárs esetében sokkal hosszabb távon alakulhat csak ki. Szeretnénk tevékenységünkkel hozzájárulni, hogy megváltozzon a képzési kultúra Magyarországon. Ezért átfogó kapcsolatrendszert építettünk ki az érintett iskolákkal, amit folyamatosan életben tartunk, fejlesztünk. Partnerek vagyunk a hazai oktatás megújításában – zárja gondolatait Szilasi Péter Tamás.

Kiemelt Partnereink