Techtogether Dobogós helyekkel zárták a szezont a napelemes hajóépítők – videóval

Dobogós helyekkel zárták a szezont a napelemes hajóépítők – videóval

Pardavi Mariann | 2017.10.14 06:30

Dobogós helyekkel zárták a szezont a napelemes hajóépítők – videóval

Már nem kapja fel senki a fejét arra, ha egyetemista fiatalok szabadidejükben egyedi járműveket építenek, amikkel aztán különféle nemzetközi versenyeken vesznek részt. Akad azonban egy igazán különleges team: a BME Solar Boat csapat tagjai napelemes, egyszemélyes hajó építésére vállalkoztak. A csapat tagjaival személyesen is találkozhatnak az érdeklődök a negyedik Techtogether Automotive Hungaryn.

Hirdetés

A Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyt azzal a szándékkal rendezi meg évente a szakportálunk, hogy találkozási lehetőséget adjon a munkaerőre vágyó vállalatok vezetőinek, HR-eseinek és a diploma előtt álló mérnököknek. A vállalatok új, tehetséges fiatalokkal frissíthetik szakembergárdájukat, míg a csapatok támogatást kaphatnak a fejlesztéseikhez. A rendezvény ugyanakkor segíti a pályaválasztást is: a középiskolás diákokat azért hívtunk el a Techtogether Automotive Hungaryre, hogy átfogó képet kapjanak arról, melyik mérnöki terület milyen feladatokat takart, mi a szakma szépsége.

Összesen tizenhat csapat kapott meghívást szakportálunktól a mérnökversenyre, melyek egyike a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tevékenykedő hajóépítő team. 2014-ben a BME három gépészmérnök-hallgatója olyan versenycsapatot alapított, mely az addigiaktól eltérően szakított az autó és motortervezési szokásokkal, és egy kizárólag napenergiával működő, ember által vezetett, teljesen elektromos hajtású hajó tervezésébe kezdett. 2017-ben volt a második, versenyzéssel töltött évük, idén kétszer szálltak vízre. A legnagyobb változás idén a hajó felső fedélzetének méretében, és ezzel együtt a napelemek összteljesítményében mutatkozott meg.

Videós összefoglaló a Solar Boat Team monacói versenyéről

A monacói verseny előtt azt nyilatkozta portálunknak Kun Levente csapatkapitány, hogy a monacói verseny egyik legnagyobb kihívása a túlzott napsugárzással járó magas hőmérséklet és a tenger kiszámíthatatlan állapota, ami akár egyméteres hullámokat is jelenthet. Az előzetes félelmek a szezon első versenyén beigazolódtak.

– A hajóval a verseny háromnegyedéig a hatodik helyen voltunk, azonban az óriási nyílt vízi hullámzás miatt kénytelenek voltunk félbehagyni a versenyszámot. Az akkumulátor olyan sérüléseket szenvedett a beázások miatt, hogy nem tartottuk biztonságosnak a további versenyzést. A nehézségek ellenére a 12 induló csapatból a biztató 9. helyet szereztük meg – közölte a csapat.

A verseny után kitartóan dolgoztak a hajó helyreállításán és a károk felmérésén, és mindent meg is tettek annak érdekében, hogy az alkatrészek javításával és cseréjével folytathassák a szezont. A befektetett munka meg is hozta a várt eredményt: a Kalinyingrádban megrendezett Solar Boat Regattán sprint versenyszámban harmadik helyet, míg szlalomban második helyet értek el, összesítettben pedig ötödikek lettek a Műegyetem hallgatói.

A hajó paraméterei

Napelemek összteljesítménye: 1200 Wp
Geometriai méretei: 6 m (hossz) x 1,9 m (szélesség) x 0,5 m (magasság)
Tömege (pilóta nélkül): 170 kg
Elektronikai rendszerfeszültség: 48 V
Akkumulátor kapacitása: 1500 Wh

Hirdetés

Kiemelt Partnereink