A Siemens csatlakozik a kormány beszállítófejlesztési programjához

Szerző: MTI | 2017.10.10. 09:30

Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte, az együttműködés révén további lehetőség nyílik a magyar kis- és középvállalkozások számára, hogy kapcsolódjanak a Siemens beszállítói láncához.

A Siemens csatlakozik a kormány beszállítófejlesztési programjához - az erről szóló szándéknyilatkozatot hétfőn írta alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója Budapesten.

Az aláírást követően Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Siemens az egyik legnagyobb német befektető Magyarországon, a 130 éve magyar piacon lévő vállalat tevékenységével hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének emeléséhez.

Dale A. Martin elnök-vezérigazgató kiemelte, az együttműködés révén további lehetőség nyílik a magyar kis- és középvállalkozások számára, hogy kapcsolódjanak a Siemens beszállítói láncához.

Varga Mihály szólt arról, hogy a Siemens és a magyar kormány együttműködése az elmúlt években elmélyült, 2013-ban stratégiai partnerséget kötöttek.

Az eredményes együttműködést mutatja, hogy a Siemens folyamatosan fejleszt és beruház Magyarországon, magyar beszállítóknak ad lehetőséget, kutatás-fejlesztési tevékenységet hoz ide, közösen dolgozik magyar egyetemekkel, húsz évvel ezelőtt elsőként vezette be Magyarországon a duális képzést.

Varga Mihály kitért arra, hogy a magyar gazdaság jó teljesítményének köszönhetően indulhatott a beszállító-fejlesztési program, amellyel célozottan támogatják a vállalkozásokat. A programtól azt várják, hogy a következő években a nagyvállalatok jelentős számú magyar kis- és középvállalkozást vonjanak be beszállítói hálózatukba.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a magyar gazdaság megítélése az elmúlt években megváltozott, a javuló kilátásokat a nemzetközi befektetők, intézmények, hitelminősítők visszajelzései is mutatják

Dale A. Martin ismertette: a Siemens mintegy 3000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, beszállítóik 82 százaléka magyar vállalkozás, a beszerzett volumenérték mintegy 60 százaléka több mint 2000 magyar cégtől származik.

A 2000 magyar beszállító cég közül 500 magyar partnerük rendelkezik a globális szállítóvá váláshoz szükséges minősítéssel, a 2016-os üzleti évben a magyar cégek 85 millió euró értékben exportáltak Siemens érdekeltségeknek világszerte - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Varga Mihály újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, a kormány beszállító-fejlesztési programjába eddig bevont cégek - a Knorr Bremse, a GE Hungary, a Bosch és a Siemens - törekednek arra, hogy kormányzati ráhatással minél több magyar kkv-t vonjanak be a beszállítói hálózatukba.

Megjegyezte, a nemzetközi vállalatok korábban is dolgoztak magyar exportképes szállítókkal piaci alapon, a programhoz csatlakozó vállalatoktól azt kérik, tudatosan törekedjenek arra, hogy a beszállítói körükben még nem lévő kkv-kat segítsék a beszállítói hálózatba kerüléshez. Abban bíznak, hogy további vállalatok csatlakoznak a beszállító-fejlesztési programhoz alapvetően a stratégiai partnerségi megállapodással rendelkező cégek közül.