Elemzések A beszállítók nyerték a 16. hetet

A beszállítók nyerték a 16. hetet

Pardavi Mariann | 2016.04.25 06:31

A beszállítók nyerték a 16. hetet

Nagyon aktív időszakon vannak túl a magyar beszállítók: új munkahelyek, új gépek, új beruházások történtek a héten.

Gyártók

Kipróbáltuk az új magyar elektromos buszt, ami várhatóan április 30-án áll forgalomba. A Modulo kipufogómentes midibuszából elsőként négy példány érkezik a fővárosba. Leteszteltük menet közben.

Beszállítók

A héten készült interjú Nánássy Andrással, a Continental Automotive Hungary Kft. HR-igazgatójával. A szakember úgy gondolja, az a cég, amelyik versenyképes akar maradni, nem követheti a megszokott személyügyi stratégiát. Arról beszélgettünk, milyen módszereket alkalmaznak, hogy vonzóvá tegyék a vállalatot a mérnököknek.

Nánássy András

A ThyssenKrupp Ferroglobus-Ib Andresen megállapodásról kérdeztük Petró Zoltán vezérigazgatót. Mint mondta, az Ib Andresen akvizíciója elsősorban az autóipari beszállítói piacot érintheti. Az akvizíciót a GVH is engedélyezte, megállapították, hogy az akvizícióból nem következnek a piacot érintő káros versenyhatások. A győri központ kiemelkedő logisztikai adottságai, a kiváló közúti, vasúti és vízi közlekedés, nemcsak a hazai, de a kelet-európai régió autóipari ügyfeleinek kiszolgálását is lehetővé teszik, megalapozva ez által vállalatunk további piaci növekedését.

Petró Zoltán

Új, közel 17 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban kezdődhet meg a termelés az Eagle Ottawánál, a fejlesztés révén 800 új munkahely létesül Szolnokon. A vállalat új szabászati üzemében több mint 1400 ember dolgozik, így a gyár két szolnoki üzemében összesen több mint 2000 embert foglalkoztat a cég.

Letették a ThyssenKrupp Jászfényszarun épülő új gyárának alapkövét. A zöldmezős beruházás révén kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket gyártanak majd. A német vállalat hosszú távú befektetési stratégiájában fontos partnereként számít Magyarországra, ezért a konszern további beruházásokat is lehetségesnek tart hazánkban.

12,8 milliárdból fejleszt a tatabányai keréktárcsagyártó: a német Otto Fuchs csoport magyarországi üzeme a beruházás eredményeként megduplázza gyártókapacitását, így az év végére már kétmillió alumínium keréktárcsa előállítására lesz képes.

A héten a budapesti központú NNG-vel is stratégiai megállapodást kötött a kormány. Utóbbi fél szerint ez azt üzeni, hogy nem keres olcsóbb munkaerőt a vállalat, inkább itthon fejleszt.

Úgy tudjuk, hazánkban gyártana elektromos hajtást a Siemens és a Valeo. elektromos autó elektromotor hibrid Siemens Valeo. A német és a francia gyártó közös vállalkozásában elektromos és hibrid autók motorjait készíti majd, a duónak magyarországi telephelye is lesz.

4500 négyzetméteres üzemcsarnokot épít a mechanikai alkatrészeket gyártó Fastron Hungária, ezzel egy éven belül 60-80 munkahelyet hozva létre. Mayer Károly, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: az új csarnok építésével a jelenlegi egyharmadával bővül a gyártó terület. Az elektromechanikai termékek gyártásának helyet adó létesítmény várhatóan szeptember végére készül el.

Több mint 20 milliárd forinttal nőhet a Csabacast Kft. bevétele a fejlesztések révén. A beruházás részeként a bérelt telephely helyett 10 hónap alatt 15 ezer négyzetméteren felépül az új gyártóbázis, amellyel a termelési kapacitás a duplájára emelkedhet, a megfelelő gépkapacitás kiépítése pedig 2017-ben valósulhat meg. Emellett 130 új munkahely jön létre Heves megyében a következő két évben. A cég most 250 alkalmazottal működik.

Gyártósor

Elektromos hajtású repülőgépet fejlesztettek Kecskeméten. A Magnus Aircraft kétüléses gépének sorozatgyártása 2017-ben, az első tesztrepülések után indulhat meg. Andréka Domonkos, a gyártó kommunikációs igazgatója elmondta, mintegy egymillió euróból fejlesztették ki az eFusion nevű típust, amelybe a Siemens szállította az elektromos motort. A tervek szerint a fejlesztés folytatódik majd, mivel a mostani egyórás üzemidőt több órára szeretnék növelni. A távolabbi jövőben egy hibrid, Rotax motorral közösen dolgozó rendszert is be szeretnének mutatni.

Szolgáltatók

Vas megyei házi döntőben a Szombathelyet képviselő Delphi Hungary Kft. csapata szerezte meg a győzelmet az elmúlt hétvégén bemutatkozott Automotive Foci Kupán, miután a büntetőrugó-párbajjal zárult döntőben sikerült felülmúlnia az Opel Szentgotthárd Kft. kispályás együttesét.

Techtogether

Proaktív hozzáállás, izgalmas feladatok, jobbnál jobb kérdések – ezt tapasztaltuk a Techtogether Junior Győr rendezvényen. Még a kisebb, általános iskolás diákok is felkészülten érkeztek, és igyekeztek kihasználni a különleges nap pályaorientációs oldalát is.



Kiemelt Partnereink