Beszállítók Öt év múlva elfelejthetjük a defekteket

Öt év múlva elfelejthetjük a defekteket

autopro.hu/B.B. | 2019.06.08 05:00

Öt év múlva elfelejthetjük a defekteket

Dupla lépést tesz a fenntarthatóság felé a Michelin és a GM, hiszen az Uptis nevű fejlesztés nem csak a hulladékot, a fogyasztást is csökkenti.

Hirdetés

Eltűnhetnek az optimális guminyomás elérésével és a defekttel való bajlódások a Michelin és a GM Uptis nevű fejlesztésének köszönhetően, a beszállító és a gyártó újdonsága ugyanis nem levegőnyomásra, hanem számos gumibordára alapoz. A felni és a futófelület közti gumilamellák alkalmazása régi fejlesztések eredménye, hiszen az abroncsgyártók már évtizedek óta próbálják kiiktatni a hagyományos, pneumatikus kerekek hátrányait.

Bár az Uptis valós körülmények közti tesztje csak az év második felében kezdődik, a fejlesztők nagy reményeket fűznek az újításhoz: ilyen a biztonság növelése, a defektek elfelejtését, a karbantartási igény csökkenését, ezen keresztül pedig a költségek és a környezetterhelés erőteljes csökkenését. Utóbbi szempont már csak azért is fontos, mert jelenleg minden évben 200 millió abroncs válik idő előtti selejtté defekt vagy egyéb rendellenesség miatt. A holtsúly lefaragásával szintén a fenntarthatóság irányába mutat a jelenlegi pótkerekek feleslegessé válása is.

Ha minden jól egy, a kompozit gumiból és műgyantába ágyazott üvegszálból készülő, nagyon tartósnak ígért abroncs már öt év múlva valósággá válhat, hiszen a Michelin és a GM úgy véli, 2024-ben megkezdődhet az Uptis szériagyártása személykocsik számára.

Kiemelt Partnereink