Beszállítók Így teljesített a Rába a kihívások közepette

Így teljesített a Rába a kihívások közepette

autopro.hu | 2024.05.31 06:21

Így teljesített a Rába a kihívások közepette

Fotó: Rába Csoport

A Rába Csoport 2024 első negyedévi realizált üzemi eredménye és az EBITDA szintű nyeresége is kiemelkedő teljesítményt mutatott az előző év azonos időszakához képest. A piaci kihívásokra való dinamikus reagálás és az üzleti környezethez való alkalmazkodás a kulcs a versenyképesség megtartásához. A Rába elkötelezettsége a megújuló energiafelhasználás, a digitalizáció, valamint a modern és fenntartható gyártási folyamatok fejlesztése iránt továbbra is töretlen.

Hirdetés

A Rába Modernizációs Program keretében végrehajtott stratégiai jelentőségű technológiafejlesztő beruházások és reorganizációs tevékenységek jelentős eredményei már 2024-ben is láthatóak. A Program részeként további jelentős lépések történtek a digitalizáció terén is, a hálózatfejlesztés keretében elkészült a győri telephely új optikai gerinchálózata, valamint egy felkészülési időszakot követően a negyedév zárásaként megtörtént a régi vállalatirányítási rendszer cseréje és az éles átállás egy új, modern felhőalapú rendszerre.

A fenntarthatósági törekvések részeként a terveknek megfelelően befejeződtek a győri és sárvári napelemparkok építési munkálatai, és megkezdődtek a próbaüzemek. Ezen jelentős beruházások nagy mennyiségű zöldenergiát biztosítanak majd a gyártási tevékenység számára, hozzájárulva a vállalatcsoport környezeti lábnyomának csökkentéséhez, valamint az energiafüggetlenséghez.

A Gidrán Páncélozott Járművek Kft. januári cégbejegyzését követően a tulajdonosok komoly erő- források mozgósításával előkészítették a győri összeszerelési tevékenység infrastrukturális és strukturális hátterét, a munka a tervezettnek megfelelő ütemben halad. A közelmúltban a török-magyar vegyesvállalat részt vett több jelentős kiállításon is, megkezdve pozicionálását a hazai és nemzetközi hadiipari piac új szereplőjeként.

Veszteséges volt az első negyedév

A haszongépjárművek piacán tapasztalható korábbi növekedési trendek 2023 II. félévétől kezdődően csökkenésbe fordultak és az év hátralévő részében is további határozott keresletcsökkenés várható. Az iparág-specifikus piaci trend szinte az egész Rába Csoport árbevételére kedvezőtlen hatással volt, a 17 milliárd forintos csoportszintű árbevétel 16,3 százalékos csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Ennek fő oka a Futómű üzletág és a mezőgazdasági piacra termelő Hajtómű üzletág forgalmának visszaesése. Bár az iparág-specifikus tényezők az előrejelzések alapján nem mutatnak jelentős javulást az év hátralévő részére sem, a kulcs a kihívásokra adott gyors és hatékony válaszokban, valamint a piaci körülményekhez való alkalmazkodásban rejlik.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink