Beszállítók Felveszi a harcot a szakemberhiánnyal a Bosch

Felveszi a harcot a szakemberhiánnyal a Bosch

autopro.hu/V.T. | 2023.09.20 10:23

Felveszi a harcot a szakemberhiánnyal a Bosch

Fotó: Bosch

Az öregedő társadalom és a szakemberhiány a 21. század jelentős problémái, amik minden cégre kihatással vannak. A Bosch képzésekkel, készségfejlesztésekkel és a munkatársai dolgát könnyítő intelligens technológiákra összpontosítással lép fel ezen kihívásokkal szemben.

2022-ben a vállalat több, mint 30 ezer továbbképzési gyakorlatot biztosított munkatársainak világszerte 520 ezernél is nagyobb részvételi számmal. Több, mint 130 ezer résztvevő fejlesztette tudását a jövő technológiájával kapcsolatban. Tanultak az elektromobilitásról, szoftverfejlesztésről és az Ipar 4.0-ról is. Stefan Grosch, a Bosch igazgatóságának tagja és ipari kapcsolatok igazgatójának állítása szerint az év első felének adatai alapján 50 százalékkal több résztvevőre számítanak 2023-ban, mint egy évvel korábban. A Bosch más vállalatoknak, ügyfeleknek és adott témában érdekelt feleknek is lehetőséget biztosít ismereteik fejlesztésére, például a cég száznál is több Ipar 4.0-val foglalkozó képzést biztosít külső partnerei számára.

Az egész EU-ban jelen van a probléma

Az Európai Bizottság szerint az EU-ban működő cégek háromnegyede küzd a szakképesített dolgozók hiányával, valamint a felnőttek csupán 37 százaléka részesül rendszeres továbbképzésben. A Bosch szerint az élethosszig tartó tanulás a szakmai és üzleti siker titka, valamint fontos tényező egy ország gazdasági teljesítményében is. „Ha meg akarjuk tartani a jólétet Németországban és továbbra is sikeres exportáló és ipari nemzet akarunk lenni, akkor muszáj továbbképzésekbe és intelligens technológiákba fektetnünk, valamint aktívan ösztönöznünk kell az embereket a részvételre” – nyilatkozta Grosch.

2022-ben a Bosch alkalmazottai átlagosan egy vagy két tanfolyamon vettek részt, továbbá két-három internetes alapú képzésen is jelen voltak. Tavaly a Bosch dolgozói által teljesített tanórák kétharmadát online előadások adták, így a digitalizáció nem csak a témát, hanem a formát is megadja. „A digitalizáció lehetővé teszi az embereknek, hogy helytől és időtől függetlenül tanuljanak, és hogy a mesterséges intelligenciához hasonló technológiákat ismerhessenek meg első kézből” – mondta a Bosch fő adatelemzője és az igazgatóság tagja, Dr. Tanja Rückert. A német vállalat csak a tavalyi évben nagyjából 300 millió eurót költött a dolgozók szakmai továbbképzésére, mivel Grosch szerint szükségük van tehetséges munkaerőre, akik folyamatosan fejlesztik és szélesítik az ismereteiket.

Fotó: Bosch

Jelentősek Németország veszteségei

A szakemberhiánynak szemmel látható következményei vannak. A Boston Consulting Group 86 milliárd euróra becsüli a kieső német gazdasági termelés mértékét, ám a Német Kereskedelmi és Iparkamara szerint ez évente akár 100 milliárd euró is lehet. Németország vesztesége a második legnagyobb az Egyesült Államoké után. A Bosch a munkavállalók szakmai továbbképzésében látja a versenyképesség megtartásának kulcsát. A cég mobilitási részlege idén elindította a LernWerk névre hallgató kezdeményezést, ahol 24 ezer dolgozót készítenek fel a digitalizációra és az azzal járó változásokra. „A gyártás az, ahol az értékteremtés kezdődik a cégünkben. Itt fektetjük le az üzleti siker alapjait. (…) Ennek egy fontos előfeltétele, hogy a munkatársaink megkapják a szükséges képzéseket” – mondta Rückert.

A németek a fejlődés élén állnak

A Bosch Ipar 4.0-ról szóló tanfolyamai Németországban és a világ más pontjain is megszervezésre kerülnek a cég partnerein, például kereskedelmi és iparkamarákon, főiskolákon, vagy egyetemeken keresztül. Rückert kijelentése szerint a világ minden táján a német képzési modellt veszik alapul, ez válik a globális normává. A Bosch olyan újfajta képzési rendszereket is fejleszt, mint a Bosch Rexroth által bejelentett Automax 600. Ez a rendszer nemzetközileg szabványosított programnyelveket és interfészeket használ, amivel gyakorlati tapasztalatot ad a felhasználók kezébe a gyártási folyamatok digitalizációjáról. A lefedett területek közé tartozik például a robotizált rendszerek vezérlése, az autonóm közlekedési rendszerek működtetése, és a felhőalapú szolgáltatások használata (adatanalízis, gépi tanulás).

Három különböző megoldás létezik a szakemberhiányra. Az egyik a szakmai képzés és fejlesztés, a második a külföldi programok szervezése a szakképzett munkások számára, a harmadikban pedig a technológiának van kulcsszerepe. A Bosch Rexroth például kifejlesztett egy olyan automatizálási megoldást, amihez semmilyen előképzettség nem szükséges. Ezt a megközelítést hidraulikai területeken is alkalmazni fogják. A jövőben az ügyfeleknek nem kell hidraulikai képzéseken részt venniük, hanem a H4U névre hallgató rendszernek köszönhetően az általuk már ismert Bosch Rexroth szoftveren keresztül vezérelhetik a folyamatokat. A technológia megkönnyíti a monoton, megerőltető, vagy veszélyes munkát végző alkalmazottak dolgát.

Fotó: Bosch

A képzésekben rejlik a siker

A robotika segítséget nyújt a pakolásban és a raklapok kezelésében, a mesterséges intelligencia optikai vizsgálatot végez a munkadarabokon, a kiterjesztett valóság végig vezet a munkafolyamatokon, a vezető nélküli szállítmányozó rendszerek pedig biztonságosan és pontosan fuvarozzák el a termékeket a helyükre. „Csakis a produktivitás növelésével tudunk fellépni az öregedő társadalom kihívásaival szemben. Ehhez jólképzett szakemberekre és az ők racionális és hatékony munkavégzését segítő technológiákra van szükség. Az emberek és a gépek közötti együttműködés, valamint a képzések és a digitalizáció kulcsszerepet játszanak a sikerhez vezető úton” – összegzett Grosch a Bosch sajtóközleményében.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink