Beszállítók Automatizálással és új üzemmel küzd a munkaerőhiány ellen a bicskei öntöde

Automatizálással és új üzemmel küzd a munkaerőhiány ellen a bicskei öntöde

Szabó Fanni | 2019.02.12 12:42

Automatizálással és új üzemmel küzd a munkaerőhiány ellen a bicskei öntöde

A bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft.-t is komoly kihívások elé állította a munkaerőhiány. Ez indokolta azt is, hogy egyre inkább az automatizálásban keressenek lehetőségeket. 2018 őszén új üzemet nyitottak Sárbogárdon. Győri Imre ügyvezető igazgatóval beszélgettünk, aki elárulta, hogy a helyszín kiválasztásánál fontos szerepet játszott az is, hogy ebben a térségben jóval több szabad munkaerő áll rendelkezésre.

Milyen évet zárt a Magyarmet Finomöntöde Kft. tavaly?
Cégünk a 2017-es évinél 5 százalékkal magasabb árbevételt realizált 2018-ban. Legfontosabb eredményeink között tartjuk számon az elmúlt évben kialakult új vevői kapcsolatokat. Aktív külpiaci marketingtevékenységgel dolgozunk ügyfélkörünk bővítésén és a meglévő kapcsolatok elmélyítésén. Rendszeresen veszünk részt külföldi kiállításokon, akár kiállító vállalatként, akár látogatóként. Sok előkészítéssel és utómunkával ezek az események meghozzák az eredményüket, számos ígéretes új kapcsolatra tettünk szert, több új vevőnk számára már folyik a prototípus- és mintagyártás.

Milyen fejlesztések történtek 2018-ban?
A megnövekedett rendelésállomány, magasabb elvárások és szorosabb határidők miatt kapacitásbővítésre és automatizálásra van szükség. A Magyarmet mindkét területen tett lépéseket. Prototípusgyártó részlegünkön beüzemeltünk egy új ipari, nagyteljesítményű 3D nyomtatót. Az új kapacitásnövelő beruházás lehetővé teszi, hogy vevőink egyre növekvő igényeit a rapid prototípusgyártás területén gyorsabban és hatékonyabban tudjuk kielégíteni. Legnagyobb 2018-as bővítő beruházásunk egy új üzem megnyitása volt Sárbogárdon.

– Tavaly októberben érkezett a hír, hogy új üzemet nyit a Magyarmet. Mi indokolta a bővítést? Milyen tevékenység zajlik az új üzemben?
– A munkaerőhiány, ahogy több más magyar vállalatot, minket is komoly kihívások elé állít. Nyugat-Magyarországon, Bicske környékén különösen nagy akadályt gördít a cégek növekedésének útjába. Ezért döntöttünk új üzem megnyitása mellett egy olyan régióban, ahol még van megfelelő létszámú szabad munkaerő: Sárbogárdon. Az új telephelyen 2018 októberében indult a gyártás, jelenleg 22 dolgozóval zajlik a munka. Az új üzem az öntés utáni tisztítási és kikészítési munkálatok egy részét vette át, de folyamatos kapcsolatban van a bicskei központi gyárral.

Olvassa el a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetőjével, ifj. Győri Imrével készült korábbi interjúnkat is, melyben a generációváltásról és az öntöde jövőjéről is beszélgettünk.

– Mekkora súlyt kap az automatizáció az új fejlesztésekben?
– A munkaerőhiány okozta kihívások elsősorban automatizációval oldhatók meg. Ennek eredményeképpen az élőmunka átcsoportosítható azokra a területekre, ahol mindenképpen szükség van rá. Jelenleg is megvalósítás alatt áll egy több mint 280 millió forintos fejlesztési projekt, melyet részben pályázati forrásból finanszírozunk. A beruházás legnagyobb jelentőségű eleme a kerámia héjképző részleg automatizálása, új robotok üzembe helyezése a már meglévők mellé. A teljes rendszer összehangolása és automatizálása lehetővé teszi, hogy a viaszbokrok fizikai élőmunka nélkül jussanak el a kerámiahéj záró rétegének elkészültéig.

A legfrissebb adatokból kiderül, hogy markáns bérfejlesztés zajlik Magyarországon, mely a versenyszférára különösképp elmondható. Cégüknél is emelkedett a dolgozók bére?
Az év eleji minimálbér és garantált bérminimum emelkedés a magasabb bérszínvonal miatt nem érintette cégünket. Azonban ezen felül további, átlagosan 13 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre.

Októberben számoltunk be arról, hogy a rapid termékekből származó árbevétel 2017-ben az előző évhez képest 170 százalékkal nőtt. Mit lehet elmondani az idei eredményekről?
Ahogy korábban már említettük, a rapid prototípusgyártás iránti igény folyamatosan növekszik. A 2017-ben tapasztalt ugrásszerű növekedéshez képest visszafogottabb, de még mindig 50 százalékos emelkedés volt tapasztalható 2018-ban. Ennek közel 18 százalékát a prototípusgyártás technológiájával megvalósítható különleges művészeti alkotások tették ki. A növekvő igények hatékony és gyors kiszolgálása miatt volt szükség a fent már említett kapacitásbővítésre.

Kiemelt Partnereink