Archív Csökken a hagyományos iparágak versenyképessége Kínában

Csökken a hagyományos iparágak versenyképessége Kínában

MTI | 2013.05.22 11:06

Csökken a hagyományos iparágak versenyképessége Kínában, az országban magasabb fokú szabadpiaci versenyre lenne szükség - véli a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS).

A tudományos társaság hét elején kiadott kék könyve a kelet-ázsiai ország általános ipari versenyképességének kérdését járja körül. A rendelkezésre álló adatokat számszerűsítve a jelentés szerint a kínai cégek versenyképessége 18 hagyományos iparágban gyengült, miközben 26 más ágazatban erősödést mutatott.

A versenyképesség növelését szolgálná a szabadversenyes piac jelenleginél teljesebb formája, valamint az állami beavatkozás és az állami adminisztráció csökkentése, a makrogazdasági szabályozás enyhítése.

A CASS szerint a nagy erőforrás-igényű iparágak versenyképessége, amelyekben Kína hagyományosan erősnek mutatkozott az elmúlt években, elsősorban az alacsonyabb árú termékeket kínáló versenytársak miatt gyengült.

A tanulmányt összeállító szakértők szerint arra kell törekedni, hogy Kína a hagyományosan erős iparágakban is a magasabb hozzáadott értéket jelentő tevékenységek felé mozduljon el. Csang Csi-ze, a CASS egyik kutatója példaként a hajóépítést említette, amelyben Kína általánosságban erős, de hajómotorokat nem tud előállítani.

A dokumentum hangsúlyozza ugyanakkor: általánosságban véve Kína versenyképessége idén is erős marad, a termelési költségek és a feltörekvő országok - így a délkelet-ázsiai és az afrikai térség - jelentette megnövekedett verseny ellenére is, erős iparági kapcsolatainak és munkaerejének következtében.

Kiemelt Partnereink