Trend Zavarja a palackhoz rögzített kupak? Pedig most jön csak a java

Zavarja a palackhoz rögzített kupak? Pedig most jön csak a java

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.07 10:22

Zavarja a palackhoz rögzített kupak? Pedig most jön csak a java

Fotó: Coca-Cola

Az italos palackok műanyag kupakjainak új, kötődő kialakítása néhány fogyasztót felháborított, de mi áll a lépés hátterében? Az új uniós szabályok miatt ugyanis megváltoznak a műanyag palackok Európában.

Hirdetés

Biztosan találkozott már az új műanyag kupakokkal, amelyek a palackhoz vannak rögzítve. Ha véletlenül eddig sikerült elkerülnie, akkor hamarosan megismerheti Ön is, mivel a bevezetésük júliustól széles körben elterjed Európában. Az új dizájn meglehetősen egyszerű. A megszokott, teljesen lecsavarható kupakok helyett extra műanyag csíkok kötik össze a kupakot a palackkal.

A Coca-Cola az elsők között alkalmazta a változást, mivel az elmúlt körülbelül egy évben Európa-szerte bevezette ezt a dizájnt. „Ez az apró változtatás nagy hatással lehet, mivel biztosítja, hogy a fogyasztók újrahasznosítják a palackjainkat, és egyetlen kupak sem marad hátra" - mondta Agnese Filippi, a Coca-Cola Ireland menedzsere a bevezetés előtt.

A fogyasztók nem elégedettek az új kupakokkal

A Coca-Cola és más nagy italgyártó cégek nem mindig voltak ilyen nyitottak a palackok dizájnjának megváltoztatására. Amikor az EU 2018-ban először jelentette be a változtatást előíró szabályokat, a cégek visszavágtak, azt állítva, hogy ez a műanyag mennyiségének növekedéséhez vezet, és a gyártók számára költségekkel jár. Most, hogy az egész kontinensen bevezetésre került, néhány fogyasztó is felháborodott az új dizájn miatt. A közösségi médiában panaszkodtak arra, hogy a kupak az arcukba csapódik ivás közben, és nehezebbé teszi az italok kiöntését.

Miért van a kupak a műanyag palackomon?

Az EU összes tagállamában júliusig kötelező a laza kupakok fokozatos kivonása a legfeljebb három literes műanyag italos palackokból. Ez egy 2018-ban bejelentett uniós irányelv része, amelynek célja az egyszer használatos műanyaghulladék csökkentése. A laza kupakok betiltása az európai műanyaghulladék kezelését célzó nagyobb terv részeként történt. Azt remélik a lépéstől, hogy a kupak rögzítésével az emberek kisebb valószínűséggel dobják ki őket, mivel ehhez az egész palackot ki kellene dobni – számolt be a lépésről az Euronews.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink