Trend Valóra vált a filmesek legvadabb jövőképe?

Valóra vált a filmesek legvadabb jövőképe?

Pörge Béla | 2023.10.15 16:19

Valóra vált a filmesek legvadabb jövőképe?

Fotó: IMDb

A huszadik században, a filmezés megjelenésével és terjedésével jellemző volt, hogy nagyon megszaladt a rendezők, forgatókönyvírók, filmesek fantáziája a jövőt illetően. Ha csak a járműiparra koncentrálunk, azt láthatjuk, hogy részben bizony bejöttek az akkor nézőként még teljesen futurisztikus és elképzelhetetlen ötletek, de azért vannak olyan húzások is, amikre ma is hasonló szemmel nézünk, mint akkor.

Repülő, beszélő, magától közlekedő autó, beszéddel irányítható jármű, autó helyett repülő kabinok – bizonyára mindenki találkozott ezekkel a megjelenésükkor futurisztikus, sőt, valószerűtlennek ható jelenetekkel a tévéképernyőkön a 1980-as, 1990-es években, esetleg később. Már ebből a felsorolásból is látszik, hogy vannak olyan dolgok, amik ma már lényegében megvalósultak, de persze olyanok is, amiknek a közelében sem járunk. Nézzünk pár példát mindkettőre!

Ha futurisztikus autóról van szó, akkor bizonyára a leggyakrabban K.I.T.T., vagyis a Knight Rider című sorozat autója jut eszébe a legtöbbeknek. Ez nem csoda, hiszen ha csak az autókra koncentrálunk, kevés film vagy sorozat bocsátkozott ennyi – akkor még – fiktív funkció megjelenítésére. K.I.T.T. képes volt beszélni a gazdájával, Michaellel (David Hasselhoff), egy karóra segítségével akár pilóta nélkül is, teljesen önvezető módban adott helyszínekre lehetett rendelni, míg vezetés közben kamionokat volt képes átugrani. A sorozat szerint az autó egy guruló szuperszámítógép mesterséges intelligenciával felvértezve, és az előbbieken túl még számos funkcióval rendelkezett a lézertől kezdve a tűzoltásig, de a fiktív autó elektromos áramot is képes volt termelni.

Mai szemmel nézve is mókás egyik-másik megoldás, ugyanakkor sem az önvezetés, sem az imént említett áramtermelés (ha nem is pont így működik a V2X technológia) nem tűnik annyira futurisztikusnak, egyes beszéd alapú parancsok pedig már a valóságban is léteznek.

Akadnak még megvalósult jóslatok

Nyilván az időutazás megugrása még várat magára a Vissza a jövőbe! filmekből, de Doki ötlete, hogy whiskyvel hajtsa a DeLoreant egyáltalán nem tűnik furcsának ma. Természetesen ténylegesen whiskyvel azért nem tankolunk, de az alternatív üzemanyagok használata igen hasonló elven működik. Sőt, egy skóciai lepárló már kísérletezett azzal, hogyan lehet a whisky termelésekor keletkező hulladékot tiszta bioüzemanyaggá alakítani.

A rajzfilmek világából érdemes megemlíteni a Jetson család című sorozatot, ami 2062-ben játszódik. Bár itt az ábrázolt világ minden eleme sci-fi kategória, de a járművek is megérnek pár szót. A repülő „autók” igen hasonlóak azokhoz az eVTOL-okhoz, amiknek a megjelenése már valóság, elterjedése viszont még nem.

Kicsit kitekintve a járműipar határterületére, érdemes szót ejteni a robotokról is. A robotok számos filmipari alkotásban kaptak szerepet, az emberiséget alapvetően foglalkoztatja ez a téma. Csak egy példaként az Én, a robot említendő meg: a 2035-ben játszódó filmben számos közszolgálati feladatra alkalmaznak emberalakú, azaz antropomorf robotokat. Ez ma már egyáltalán nem tűnik túl távoli jövőnek, az remélhetőleg viszont igen, hogy ezek a robotok öntudatra is ébredhetnek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink