Trend Ukrajna az elektromos autóipar beindítására törekszik

Ukrajna az elektromos autóipar beindítására törekszik

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.20 08:19

Ukrajna az elektromos autóipar beindítására törekszik

Fotó: Pexels

Ukrajna lítiumkészleteit kihasználva a hazai elektromosjármű-gyártás fellendítését tervezi, de a valóságban ez nagyobb kihívást jelenthet.

Hirdetés

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerint az ország hatalmas lítiumkészletei révén beindíthatja az elektromos járműgyártást, amely öt éven belül kielégítheti a hazai keresletet, később pedig exportra is alkalmas lehet. „A lítiumlelőhelyek lehetővé teszik az elektromos autók gyártásának teljes ciklusát, nemcsak a belföldi igények kielégítésére, hanem exportra is" – mondta.

A digitális átalakulásért felelős minisztérium a dev.ua ukrán technológiai hírportálnak elmondta, hogy számos ukrán vállalatnak már van tapasztalata az autóiparral való együttműködésben és többek között az autók operációs rendszereinek, autonóm vezérlőrendszereinek és elektromos motorok vezérlőrendszereinek fejlesztésében.

„Ezek óriási kilátások Ukrajna számára nem csupán lítium exportőrként, hanem teljes ciklusú termelés létrehozására és magas hozzáadott értékű termékek előállítására a hazai és a külföldi piacokon. Ehhez kedvező feltételeket kell teremteni.” – áll a sajtóközleményben.

Nem lesz kihívások nélküli a folyamat

A Forbes tavaly arról számolt be, hogy Ukrajna lítiumérc-készletei a globális készletek egy százalékát, Európa készleteinek pedig egyharmadát teszik ki. Ukrajna lítiumkészletei elegendőek ahhoz, hogy közel 20 millió elektromos autó akkumulátorát ellássák, de a lítiumkészletek pontos mennyisége továbbra is titkos.

Bár Ukrajnában megvan a potenciál az elektromosautó-ipar fejlesztésére, a folyamat árnyaltabb lehet, mint ahogy az első pillantásra tűnik. Már önmagában a lítium akkumulátorok gyártása is számos kihívást jelent.

Az Interfax 2023 májusában megjelent rovatában Denisz Aljosin, az UkrLithium Production LLC stratégiai fejlesztési igazgatója elmondta, hogy Ukrajnában négy ismert lítiumlelőhely van, de az egyik a donyecki terület megszállt részein található, míg egy másik a front közelében, a zaporizzsjai területen

Új gyárak és bányák kellenek

Egy új, modern felmérésre van szükség, a lelőhelyek megerősítéséhez pedig bányát kell majd építeni. Ezt követően új gyárakra lenne szükség ahhoz, hogy az érceket ipari termékekké alakítsák, ami nemzetközi befektetéseket és szakértelmet igényel.

„Egy ilyen high-tech területen a termelés minden egyes szakaszára - az érctől és a koncentrátumtól a kész akkumulátorokig - bizonyos követelmények vonatkoznak. Ez óriási nemzetközi tapasztalatot és évek türelmét igényli, még háborúk és karanténkorlátozások nélkül is" – mondta Aljosin.

Aljosin ígéretet tett amellett, hogy Ukrajnának a globális elektromosautó-piacra való integrációjának kilátásai jók, és hogy ez sok munkalehetőséget teremthet, amint a bel-és külpolitikai helyzet engedi – idézi a Kyiv Post.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink