Trend Párizs elköszön az 1997 előtt gyártott autóktól

Párizs elköszön az 1997 előtt gyártott autóktól

autopro.hu/B.B. | 2016.06.06 09:20

Párizs elköszön az 1997 előtt gyártott autóktól

A francia főváros komoly légszennyezettsége miatt július elsejétől gyakorlatilag kitiltják a 19 évesnél idősebb autókat a városból. Ez viszont még csak a kezdet.

Bár a tiltás nem teljes, hiszen a közel két évtizedes, vagy annál korosabb autókat csak munkanapokon reggel 8 és este 8 között nem lehet majd használni Párizsban, a korlátozás érvénybe lépése után egyre kevésbé éri majd meg az idős autók fenntartása a francia fővárosban.

A döntéshozók azonban nem dőlnek hátra, a tervek szerint a jövőben kiterjesztenék a július első napjától érvényes tiltást: a mostani elképzelések szerint 2020-tól már csak a 2010 után nyilvántartásba vett autók közlekedhetnének a több mint kétmillió lakosú város utcáin.

A radikális terveket a Quartz írása szerint az indokolja, hogy 2015 közepén kis ideig Párizs légszennyezettségi mutatói voltak a legrosszabbak a világon. Akkor a város polgármestere, Anne Hidalgo egyszeri intézkedésekkel (a tömegközlekedés ingyenessé tételével, rendszám-alapú korlátozásokkal) javítani tudott a helyzeten.

Kiemelt Partnereink