Trend Önvezetésbe fektet a Toyota

Önvezetésbe fektet a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2020.02.28 04:23

Önvezetésbe fektet a Toyota

Fotó: twitter.com/pony.ai_tech

A Toyota által támogatott önvezetőrendszer-fejlesztő vállalatok listája a kínai háttérrel is rendelkező Pony.ai startuppal bővült. A japán gyártó 400 millió dollárral járult hozzá a Pony.ai forrásgyűjtéséhez.

Hirdetés

A szilícium-völgyi Pony.ai legutóbbi forrásgyűjtése során szerzett mintegy 462 millió dollárhoz a japán autógyártó 400 millió dollárral járult hozzá. A 3 milliárd dollár értékű vállalat támogatói között szerepel a tőkebefektetéssel foglalkozó Sequoia Capital China, valamint az internetes játékokat készítő Beijing Kunlun Tech Co is.

A Pony.ai által gyűjtött többszáz millió dollár tovább növeli az autonóm járművekre szánt pénzek összegét, mely csak az elmúlt kettő évben 14,6 milliárd dollárt tett ki globálisan.

A cél a négyes szintű önvezetés

A Baidu kínai számítástechnikai vállalat korábbi alkalmazottai, James Peng és Lou Tiancheng által alapított Pony.ai célja olyan rendszer alkotása, ami megfelel a Level 4 önvezetési szint követelményeinek. A cégnek jelenleg Kaliforniában, Pekingben és Guangzhou városában is futnak tesztjárművei. Az újonnan gyűjtött forrásokat robottaxi flottájának üzemeltetésére, valamint fejlesztésre fogja fordítani.

A technológiai vállalat együttműködést folytat a Hyundai és a kínai GAC autógyártókkal, emellett keresi a Toyotával való kooperáció lehetőségeit is a mobilitási szolgáltatások területén.

A Toyota lépést akar tartani a változásokkal

Ennek megfelelően tavaly 600 millió dollárt fektetett a kínai Didi Chuxing közösségi utazásmegosztó szolgáltatóba, illetve egy mobilitási szolgáltatásokat nyújtó vegyesvállalat felállításába. Autonómjármű-fejlesztés céljából egyebek mellett közös vállalatot működtet a SoftBankkel, és pénzügyi támogatásban részesítette a robottaxi-fejlesztő Uber Advanced Technologies Groupot is. Mindezek mellett házon belül is jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat a területen.

A japán autógyártó idén készül piacra dobni első olyan modelljét, mely megfelelő körülmények között képes az országúti önvezetésre – írta meg az Autoblog amerikai szakportál.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink