Trend Nagyobb szerephez juthat a hidrogén energiaforrásként

Nagyobb szerephez juthat a hidrogén energiaforrásként

autopro.hu/D.Á. | 2021.04.10 04:21

Nagyobb szerephez juthat a hidrogén energiaforrásként

Fotó: Fraunhofer IKTS

A hidrogén nagy mennyiségű szállításához komoly infrastruktúra lenne szükséges. Adottak azonban az országok már kiépített földgázhálózatai, amelyekben egy új kutatás szerint a két gáz egyszerre lehetne szállítható. A német Fraunhofer kutatóintézet kifejlesztett egy olyan membránt, melynek segítségével a gázok a közös útjuk után a felhasználásuk helyén szétválaszthatóak.

A hidrogén az egyike a legtöbbet emlegetett, szén-dioxid-mentes energiahordozóknak. Ha a gáz előállítása megújuló energiaforrásokon keresztül történik, használatának nincs környezetkárosító hatása, ám a nagy mennyiségű szállítását Németország eddig nem tudta megoldani. A Németország minden régiójára kiterjedő szállítási és tárolási kihívások megoldására irányuló projekt célkeresztjében az ország 511 ezer kilométernyi földgázhálózata és 33 tároló állomása áll – a tervek szerint a hidrogént ebbe a hálózatba vezetve, a földgázzal együtt fogják szállítani. Dr. Adrian Simon, a Fraunhofer illetékes csoportvezetője elmondta, cége új fejlesztésű membránjai segítségével a gázok a felhasználási helyükön újra szétválaszthatók.

Egyedülálló technológia

A Fraunhofer kerámiatechnológiákkal foglalkozó részlege (IKTS) szénalapú megoldásokat is fejleszt. A hidrogén és földgáz szétválasztásához lyukacsos szerkezetű kerámia lapokra vezetett rendkívül vékony, membránként viselkedő szénréteget használnak. Gyártásukhoz széntartalmú polimereket hevítenek a porózus kerámialapokra oxigénhiányos környezetben, amelyek így nagyon vékony szénréteget hagynak maguk után. A szénrétegben nanométerű nagyságrendű pórusok találhatóak, amelyek alkalmasak a gázok szétválasztására – a kisebb méretű hidrogén molekulák átférnek a pórusokon, a jóval nagyobb metán molekulák azonban nem.

A Fraunhofer IKTS együttműködik a lipcsei székhelyű DBI Gas- und Umwelttechnik GmbH gázokkal és tüzelőanyagokkal foglalkozó kutatóintézettel. A két vállalat a membrántechnológiás szétválasztást támogató további fizikai és kémiai módszereket fejleszt közösen, illetve a csöves kiképzésűvé alakított membránok alkalmazását kísérletezi ki.

Új lehetőségek

A nanotartományú lyukakon átpréselt hidrogén először 80, majd még egy leválasztási lépés után 90 százalékos tisztaságú, amely számos terület mellett az acélgyártáshoz való felhasználásra is alkalmassá teszi azt – ki tudja váltani a nyersvas előállítása során használt kemencék fűtéséhez használt szenet, ezzel nagyban csökkentve a szén-dioxid-emissziót.

A Fraunhofer IKTS már működtet prototípusokat a német gázvezetékekben, az intézet jelenleg a technológia nagy léptékű kiterjesztésén dolgozik — írta meg a Green Car Congress.

Kiemelt Partnereink