Trend Mozgó nappalit álmodott az Italdesign

Mozgó nappalit álmodott az Italdesign

autopro.hu/P.B. | 2023.01.10 04:16

Mozgó nappalit álmodott az Italdesign

Fotó: Italdesign

Az Italdesign egy egészen unikális moduláris eszközt mutatott be Las Vegas-ban, a CES szakkiállításon. A Climb-E nevet kapó tanulmány és az elektromos platformja együtt tulajdonképpen egy mozgó kabin, ami tetszés szerint számos funkcióval ruházható fel.

A Climb-E a mobilitáson túl számos egyéb módon hasznosítható. Lehet belőle nappali, fogászati rendelő, étterem, vagy még számos egyéb szoba vagy terem, maga a gyártó sem sorolt fel mindent. A privát felhasználás mellett a Climb-E abban is nagy újítás lehet, hogy házhoz vihet különböző szolgáltatásokat.

Természetesen a felhasználási módok sokasága és a tervezett mobilitás új infrastruktúrákat igényel. Itt jön képbe az Italdesign, a liftgyártó Schindler és a Torinói Műszaki Egyetem (Politecnico di Torino) együttműködése. Az ötlet: a jövőbeni épületeket úgy lehetne megtervezni, hogy a Climb-E-t beépített komponensként integrálják, a modulokat igény szerint liftekkel mozgatnák. Mivel olasz tervezői csapatról van szó, természetesen a jövőben arra is gondolni fognak, hogy a Climb-E meglévő épületekbe, történelmi emlékekbe is adaptálható legyen.

A Climb-E a most bemutatott koncepcióban egy teljesen elektromos platformhoz csatlakozik, amit csúszkának (skid) neveztek el. A csúszka mind a négy kereke kormányozható, a hajtás pedig a kerekekben kapott helyet. A tervezők inkább egy közösségi eszközként képzelik el a platformot, nem úgy, hogy azt egy-egy ember birtokolja.

Járműnek sem utolsó

Az Italdesign tervei szerint a Climb-E hatótávolsága 322 kilométer lenne, és az induktív töltéssel 15 perc alatt 80 százalékosra feltölthető lesz. A kialakítás kívül szimmetrikus, a test alsó része kompozit anyagból készült, a felső része pedig nagy üvegfelületekkel rendelkezik, amelyek a privát szféra érdekében elsötétíthetők.

Belülre az Italdesign konfigurálható kanapékat, asztalokat, tárolórekeszeket és kijelzőket tervez, utóbbiakat a multimédiás tartalmak számára. Az infotainment rendszert tompítható környezeti világítás és klímaszabályozás egészíti ki, amelyek mindegyike érintőképernyőn vagy hangvezérléssel működtethető – írja az electrive.com.

Közleményében az Italdesign megjegyzi, hogy a Climb-E egyelőre pusztán egy tanulmány, aminek célja az innovatív mobilitási megoldások kutatása, de nem tartják kizártnak, hogy egyes elemeit felhasználják a jövőben készülő autókban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink