Trend Megkönnyíti a gumik „szemmel tartását” a Continental

Megkönnyíti a gumik „szemmel tartását” a Continental

autopro.hu/V.M. | 2023.12.26 16:22

Megkönnyíti a gumik „szemmel tartását” a Continental

Fotó: Continental

A Continental állítása szerint az eddigi legmegfizethetőbb módon teszi elérhetővé a digitális abroncsmenedzsmentet a haszongépjárművek fenntartóinak. A vállalat ezt egy új szelepsapka szenzorral valósítja meg, aminek használatával az abroncsok nyomása megfelelő szinten tartható, lehetővé téve az üzemanyagfogyasztás csökkentését.

Hirdetés

A szelepsapka szenzort közvetlenül a teherautók, autóbuszok és pótkocsik kerekeinek szelepeire kell felcsavarni, ahol valós időben méri az abroncs nyomását. A Continental szerint a megoldása kompatibilis minden elterjedt márkájú haszongépjármű abronccsal, és könnyedén, plug-and-play módon csatlakozik a ContiConnect jelvevőkhöz.

A ContiConnect abroncsmenedzsment platformban jelzésre kerül, ha valamelyik abroncs nyomása eltér a célértéktől. Az egyes szenzorok azonosítására és helyének meghatározására a tetejükön található QR-kódok szolgálnak, melyek beolvasására egy ContiConnect On-Site applikációval ellátott mobileszköz szolgál.

Valós idejű adatgyűjtés is lehetséges

A szenzorok által gyűjtött adatok felhasználó számára való továbbítására kettő lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy a járművek által gyakran látogatott helyeken, például üzemanyagtöltő állomásokon vagy mosóállomásokon helyeznek el jelvevőket, melyek a közelükben elhaladó járművekből begyűjtik az adatokat, majd a Continental menedzsment platformjának továbbítják azokat.

Fotó: Continental

A másik lehetőség valós idejű adatszolgáltatást tesz lehetővé. Ehhez magára a járműre kell felszerelni a jelvevőt, ami az adatokat az előbbihez hasonló módon a Continental adatplatformjának továbbítja, ahol aztán a felhasználó hozzájuk fér.

Amennyiben a rendszer nyomásvesztést érzékel, a felhasználót SMS-ben, e-mailben vagy közvetlenül az applikáción keresztül értesítik.

Költségelőny kevés munkával

A Continental szerint a fejlesztése segíthet a flottaüzemeltetőknek járműveiket költséghatékonyabban és fenntarthatóbban működtetni. A vállalat közleményében rámutat, hogy alacsony abroncsnyomás mellett megnő a járművek üzemanyag-fogyasztása, amennyiben pedig a nyomásvesztés üteme kellően nagy, az abroncs leereszthet, ami miatt a jármű egy időre kiesik a működésből.

A rendszer felszereléséhez nem szükséges eltávolítani az abroncsokat, ami gyorsítja a folyamatot. A Continental szerint egy járművet mindössze percek alatt lehet ellátni a szenzorokkal, és egy egész flotta felszerelése is megvalósítható mindössze órák alatt.

Magyarországon a Continental technológiai vállalat a jövőbeli autóipari trendekhez igazodó mesterséges intelligencia fejlesztő központtal, egy járműdinamikai fejlesztőközponttal és tesztpályával, hat gyárral, illetve egy regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen. Hazánkban a vállalat mintegy 8 ezer munkatársat foglalkoztat. A Continental folyamatosan és nagy mértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez. Mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek és infotainment megoldások biztosításával, valamint a járműelektronika, műszaki elasztomer-termékek fejlesztésével, ipari szállítási megoldások gyártásával és gumiabroncsok értékesítésével. Magyarországon a Continental Csoport mindhárom üzleti szektorával jelen van. Az autóipari és a gumiabroncs szektorokhoz tartozó, valamint az ipari megoldásokat szállító ContiTech vállalatok tevékenységet folytatnak Budapesten, Budaörsön, Makón, Nyíregyházán, Szegeden, Vácon és Veszprémben.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink