Trend Már a hidrogénes repülők szabályozásán dolgoznak

Már a hidrogénes repülők szabályozásán dolgoznak

MTI | 2023.09.06 08:19

Már a hidrogénes repülők szabályozásán dolgoznak

Fotó: Pixabay

Az Airbus és az easyJet légitársaság, valamint a Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat szakmai szövetséget alakított Hydrogen in Aviation (HIA) néven a hidrogén üzemanyag légiközlekedési felhasználásának technológiai és infrastrukturális feltételeinek kidolgozására, valamint a szakpolitikai, szabályozási és biztonsági irányelvek előkészítésre.

„Megbocsáthatatlan lenne, ha a repülőgépek valóban repülésre készen állnának, de a szükséges irányelvek hiánya miatt nem lehetne üzemeltetni őket” - mondta Johan Lundgren, az easyJet vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

Az Airbus 2035-re tervezi egy hidrogénüzemű kereskedelmi repülőgép modell bemutatását. Lundgren a sajtótájékoztatón elmondta, hogy reményei szerint az easyJet a gép első vásárlói között lesz.

A hidrogénüzemű repülés az egyik lehetséges technológia, amivel a légiközlekedési ágazat képes lehet teljesíteni a 2050-re kitűzött nettó zéró kibocsátási célértéket. A hidrogén üzemanyag használatához azonban számos technológiai akadályt kell leküzdeni, például a repülőgépek áttervezését a nagy és nehéz tartályok szállításához, valamint a repterek üzemanyag-ellátási infrastruktúrájának átalakítását.

A HIA 2023 végére ígéri bemutatni az elkövetkező tíz év fejlesztési menetrendjét, amit teljesíteni kell ahhoz, hogy a hidrogénnel való repülés valósággá válhasson.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink