Trend Kezdődik az elektromos versenyautók Forma-1-e

Kezdődik az elektromos versenyautók Forma-1-e

autopro.hu | 2024.01.13 04:20

Kezdődik az elektromos versenyautók Forma-1-e

Fotó: AutoWallis

Január 13-án, szombaton, Mexikóvárosban rajtol el a 2024-es Formula E versenysorozat. Tizenegy csapat 22 pilótája indul el a megmérettetésen, a költségek csökkentése érdekében mind a tizenegy csapat ugyanazt a szénszálas vázszerkezetet, valamint ugyanazt az akkumulátort használja.

A Formula E nem csupán a tisztán elektromos meghajtás alkalmazása, hanem a helyszínválasztás miatt is egyedülálló. A 2024-es bajnokság futamai meglévő versenypályákon, illetve a világ legnagyobb városainak központjában kijelölt, ideiglenes utcai pályákon zajlanak, Mexikóvárostól kezdve Monacón át Ad Diriyahig. Az új helyszínek között említést érdemel Tokió és Sanghaj. Az évadzáró dupla futamra Londonban kerül sor.

A Jaguar TCS Racing immár hatodik alkalommal áll rajthoz Mexikóvárosban, azon a pályán, ahol a brit csapatnak már teremtek babérok: 2020-ban Mitch Evans elsőként ért itt célba.

A két gyerekkori jó barát, Mitch Evans és Nick Cassidy a 2024-es szezon nyitófutamán először áll rajthoz ugyanannak a Formula E csapatnak a színeiben. Ketten együtt 15 futamgyőzelmet, 37 dobogós helyezést, 11 pole pozíciót és 1076 pontot értek el az ABB FIA Formula E világbajnokságok történetében. Ezzel az irigylésre méltó háttérrel nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy ebben az évben az egyéni és csapatszintű világbajnoki címet is megszerezzék.

Sok néző várható

A mexikóvárosi futamon tizenegy csapat képviseletében 22 pilóta áll rajthoz a 2,63 kilométeres Autódromo Hermanos Rodríguez versenypályán. A pálya nyomvonala nem változott a 2023-as szezonhoz képest, tehát továbbra is az egyik leggyorsabb, legtechnikásabb pálya a versenynaptárban. Mexikóvárosban ezúttal is több tízezer nézőre lehet számítani, akik a pálya mellől követik nyomon az évad nyitófutamát, így támogatva az elektromos motorsport királykategóriáját.

A többi motorsport-sorozattól eltérően, ahol általában 2-3 napos hétvégékre osztják a gyakorlatokat, a kvalifikációkat és a versenyt, a Formula E a legtöbb edzést mindössze egy nap alatt bonyolítja le. A mexikóvárosi futam 2024. január 13-án, szombaton, helyi idő szerint 14:00 órakor (magyar idő szerint 21 órakor) rajtol el.

Így készülnek a Jaguarnál

James Barclay, a JLR Motorsport ügyvezető igazgatója, a Jaguar TCS Racing csapatfőnöke: „Az ABB FIA Formula E világbajnokság 2023-as évadában a szezon utolsó két futamáig versenyben voltunk az egyéni és csapatszintű világbajnoki címért, ahogy az előző három évben mindig. Habár épp csak lemaradtunk a végső győzelemről, a csapat fantasztikus évadot tudhatott maga mögött, és megmutatta, mire képes eddigi legsikeresebb Formula E versenyautónk, a Jaguar I-TYPE 6: ügyfélcsapatunkkal karöltve az első és második helyen végeztünk a világbajnokságban.

Most minden idegszálunkkal az új évadra koncentrálunk. Ez lesz a nyolcadik Formula E szezonunk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megszerezzük a csapatszintű világbajnoki címet. Nick rendkívül jól beilleszkedett a csapatba, ő és Mitch egyaránt kiváló tempót futott Valenciában. Ahogy mindenki, mi is arra készülünk, hogy a mexikóvárosi futamon a lehető leghatékonyabban indítsuk útjára az új szezont, és minél több pontot hozzunk el Mexikóból. Ugyanakkor a Formula E bajnokságban soha nem szabad alábecsülni a versenytársakat. A pályán és azon kívül egyaránt fáradhatatlanul dolgozunk, hogy maximálisan felkészüljünk a szombaton rajtoló versenyre.”

Mitch Evans, a Jaguar TCS Racing 9-es rajtszámú pilótája: „Nyolcadik évadomat kezdem a Jaguar TCS Racing színeiben. Izgatottan várom, hogy az FIA ABB Formula E világbajnokság 2024-es szezonjának kezdetén visszatérhessek a versenypályára. Tavaly egy hajszál választott el bennünket a világbajnoki címtől. Készen állunk arra, hogy teljes erőbedobással versenyezzünk Mexikóvárosban, méghozzá az első pillanattól fogva.”

Nick Cassidy, a Jaguar TCS Racing 37-es rajtszámú pilótája: „Az elmúlt hónapok a felkészülésről, az új csapatom megismeréséről szóltak. Most azonban alig várom, hogy rajthoz állhassak első olyan futamomon, ahol a Jaguar TCS Racing színeiben versenyezhetek. A mexikói versenypálya gyors és technikás, de pilótaként mindannyian nagy várakozással tekintünk rá. A lehető legjobb eredményt szeretnénk elérni a szezon nyitó versenyén, hiszen ezzel optimálisan indíthatnánk útjára a 2024-es világbajnokságért zajló küzdelmet.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink