Trend Új vizsgálatok indulnak a GM önvezető autós cége ellen

Új vizsgálatok indulnak a GM önvezető autós cége ellen

autopro.hu/V.M. | 2024.01.26 16:16

Új vizsgálatok indulnak a GM önvezető autós cége ellen

Fotó: Cruise

A General Motors tulajdonában lévő Cruise önvezető technológiai cég ellen kettő amerikai szövetségi hatóság is vizsgálatot indított azon októberi baleset kapcsán, amikor a vállalat egy robotaxija elgázolt egy gyalogost. Ezzel egy időben kiderült, hogy egy független vizsgálat súlyos hiányosságokat tárt fel az incidens kezelésével kapcsolatban.

Mint ismert, 2023 októberének elején San Franciscóban a Cruise egy robotaxija elgázolt egy másik autó által már elütött járókelőt. Az esetet követően nem csak a média, de a hatóságok figyelme is a cégre irányult.

A Cruise most egy friss blogbejegyzésében jelentette be, hogy kettő szövetségi hatóság, név szerint az Igazságügyi Minisztérium és az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indított a szerencsétlenség kapcsán. A bejegyzés fő tárgya azonban nem ez, hanem a Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan ügyvédi iroda vizsgálatának eredményei voltak. Az irodát a Cruise maga kérte fel arra, hogy független módon vizsgálja meg a balesetre adott reakcióját. A vizsgálat vezetési és helyzetértékelési hiányosságokat, illetve a szabályozó hatóságokkal szembeni „mi vagy ők” hozzáállást nevezte meg többek között hibaként.

Információkat hallgattak el

A feltártak a felső vezetők hibáiról tanúskodnak, ami a koordináció hiányához, a helyzet rossz megítéléséhez, a szabályozási követelmények félreértéséhez, illetve a hatóságokkal való egyeztetés során az információk inkonzisztens kezeléséhez – végső soron a Cruise-ba vetett bizalom elvesztéséhez vezetett az ügyvédi iroda szerint.

Az október 2-i baleset során egy úton átkelő gyalogost elütött egy ember vezette Nissan. A gyalogos ezután a Cruise önvezető autójának útjába zuhant, ami fékezés ellenére sem tudta elkerülni, hogy elgázolja, majd körülbelül hat méteren át magával vonszolja.

Az ügyvédi iroda felrója a Cruise-nak, hogy a balesetet követően miközben a Nissan vezetőjének felelősségét hangsúlyozta kommunikációjában, más fontos információkat elhallgatott. Továbbá még a balesetről készült teljes felvételhez hozzájutás után is „a Cruise nem korrigálta a közvéleményt, helyette a médiával és az emberekkel továbbra is a hiányos videót és információkat osztotta meg a balesetről. Ez ahhoz vezetett, hogy a hatóságok és a sajtó is félrevezetéssel gyanúsították meg a Cruise-t.”

A The Detroit News szerint az iroda számos javaslatot tett a Cruise-nak és a GM-nek, köztük szerepel az átláthatóságot garantáló vezetők kinevezése, a szabályozás megismertetése a vezetőkkel, a vészhelyzetekre reagálás módjának felülvizsgálata, valamint a vállalati kommunikáció reformja.

Már zajlanak a változások

A Cruise elfogadta a független vizsgálat eredményét és ígéretet tett az ajánlások követésére. A vállalatnál már eddig is jelentős változások történtek: a baleset után több vezetője, köztük alapítója és vezérigazgatója is távozott, emellett létrehozták a biztonsági vezető pozícióját.

Ezenkívül a Cruise minden vezető nélkül, illetve vezetővel közlekedő járművét, vagyis a teljes flottáját leállította az Egyesült Államokban arra az időre míg a belső vizsgálatok nyomán sikerül a szükséges változtatásokat véghez vinni működésében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink