Trend Kétszeres hatótáv: a hidrogén jobban fekszik a Teslának?

Kétszeres hatótáv: a hidrogén jobban fekszik a Teslának?

autopro.hu/B.B. | 2017.11.16 08:43

Kétszeres hatótáv: a hidrogén jobban fekszik a Teslának?

Egy holland energiaipari vállalat végezte el a Model S üzemanyagcellás átalakítását, melynek köszönhetőan a gyári kétszeresére ugrott a kocsi hatótávolsága. Bár a hidrogénes Teslát nem érdemes keresni a boltokban, a kísérlet azért így is érdekes.

Kisebb merényletet követett el a holland Holthausen Group egy Tesla Model S ellen, hiszen üzemanyagcellás meghajtásúvá alakította át. A Heslának elnevezett projekt során az eredeti modellből kiszerelték az akkumulátorokat, annak helyére pedig beépítették az üzemanyagcellás rendszert. Hogy a kocsi működőképes legyen, természetesen a vezérlést is át kellett programozni.

Az átalakításnak köszönhetően a kocsi hatótávolsága a gyárinál lényegesebben nagyobbra, ezer kilométerre ugrott, igaz, a tankolás ezentúl már csak a megfelelő hidrogénkutakon lehetséges, ez a hálózat pedig korántsem olyan elterjedt. A tesztet hollandok persze elsősorban marketingcélok által vezérelve végezték, hiszen a Holthausen Group a holland gáziparban tevékenykedik.

A hidrogénes Teslát már csak azért sem érdemes keresni a Tesla (vagy bármely más gyártó) kínálatában, mivel az átalakítás megtérülésénél is vannak kisebb szépséghibák: a kocsi vételárán túl további ötvenezer eurót, vagyis nagyjából 15-15,5 millió forintot kell rászánni a módosításra.

Kiemelt Partnereink