Trend Ipar 4.0: együtt könnyebb az átállás

Ipar 4.0: együtt könnyebb az átállás

autopro.hu/P.B. | 2020.07.03 09:17

Ipar 4.0: együtt könnyebb az átállás

Fotó: Pixabay

A gyártási folyamatok digitalizálása elképesztő mennyiségű adat feldolgozásával jár együtt, nem kérdés, hogy ezeket az adatokat hatékonyabban és gyorsabban dolgozza fel egy gép, mint egy ember. Az Ipar 4.0 vívmányainak alkalmazása hosszú távon megéri, viszont az új technológiák adaptálása nem egyszerű feladat, az átálláshoz külső szakértőkre lehet szükség.

Hirdetés

Az Ipar 4.0 egyik legfontosabb eleme a MES, magyarul gyártási végrehajtási rendszer. Ez az összefoglaló neve a számtalan szenzornak, programnak és folyamatnak, amik segítségével az egész gyártás digitálissá válik. A MES összehangolja a különböző folyamatokat, egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a gyártást. A gyártóipar számára a MES a digitális világ és a fizikai valóság együttes univerzumát jelenti, egy rendszerben.

A jelenlegi gazdasági klímában különösen fontos a hatékonyság a vállalatok számára, így egyre többen állnak át ezekre a rendszerekre. Ez viszont számos kihívással jár: maga az átállás költséges, nagyobb cégeknél előfordulhat, hogy az egyes üzemek más és más informatikai rendszereket használnak, így ezeket még külön össze is kell hangolni. Komoly fejfájást okozhat még a munkaerő képzettsége, gyakran előfordul, hogy az idősebb szakemberek nem rendelkeznek megfelelő informatikai ismeretekkel, a mérnöki szakma átalakulóban van, a korábban megtanult dolgok önmagukban ma már nem állnak meg.

Ettől függetlenül az Ipar 4.0-ra váltás megéri, az előnyökről korábban részletesebben is írt az autopro.hu.

Nem érdemes egyedül belevágni

Joe Gerstl, a GE Digital vezetőségi tagja a Manufacturing Global című lapnak elmondta, hogy a GE az Ipar 4.0-ra való átállás nehezebb feladatainál a témában jártas, tapasztalt partnert keresett, hogy az ő segítségével oldják meg a feladatot. Gerstl ezt javasolja minden vállalatnak, mint fogalmazott, az erőforrások összehangolása hatékonyabbá teheti az Ipar 4.0 alapú működés adaptálását, valamint a költségeket is csökkentheti.

A GE Digital több programot is indított annak érdekében, hogy segítse a gyártási végrehajtási rendszerek kiépítését, illetve tanfolyamokat is indít a dolgozók számára.

Kiemelt Partnereink