Trend Csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

MTI | 2024.06.20 13:21

Csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Fotó: Pexels

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma májusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára felkerült adatok szerint.

Hirdetés

A májusban eladott személyautók száma 3 százalékkal, 911.697-re csökkent éves összevetésben az áprilisi 13,7 százalékos növekedést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést. Az EU négy vezető autópiacából háromban csökkentek az eladások májusban, Olaszországban 6,6 százalékkal, Németországban 4,3 százalékkal, Franciaországban pedig 2,9 százalékkal. A csoportból csak Spanyolországban volt növekedés, 3,4 százalékos.

Az idei első öt hónapban 4,594 millió új személyautót adtak el az EU-ban, 4,6 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakkal összevetve. A vizsgált időszakban Spanyolországban 6,8 százalékkal, Németországban 5,2 százalékkal, Franciaországban 4,9 százalékkal, Olaszországban pedig 3,4 százalékkal nőtt az éves szintű öthavi értékesítés.

A kizárólag akkumulátorról üzemelő elektromos autók piaci részesedése egy év alatt 13,8 százalékról 12,5 százalékra csökkent idén májusban, a hibrid-elektromos autóké viszont 25 százalékról 29,9 százalékra nőtt. A hálózatról is tölthető, plug-in hibridek piaci részesedése 7,4 százalékról 6,5 százalékra mérséklődött. A benzines autók piaci részesedése 36,5 százalékról 35,5 százalékra csökkent, a dízelmotorosoké 14,3 százalékról 13 százalékra zsugorodott. A benzines és dízelmotoros járművek együttes részesedése a piac kevesebb mint felére, 48,5 százalékra esett vissza a tavaly májusi 52,1 százalékról.

Magyarországon nem volt csökkenés

Az ACEA honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon májusban 9531 új autót adtak el, 5,7 százalékkal többet a tavaly májusinál. Ezen belül a dízel autók eladása 13,4 százalékkal emelkedett, a benzineseké 13 százalékkal csökkent. Az akkumulátoros elektromos autóké 63 százalékkal, a plug-in hibridek 8,3 százalékkal, a hibrid-elektromos autóké pedig 14,5 százalékkal nőtt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink