Trend Biztonsági vagy kényelmi kiegészítő a head-up display?

Biztonsági vagy kényelmi kiegészítő a head-up display?

autopro.hu/Sz.K. | 2018.05.04 06:24

Biztonsági vagy kényelmi kiegészítő a head-up display?

A kiterjesztett valóság egy igen különleges koncepció, hiszen a virtuális valóság összefonódik a valódival. Ennek egyik, egyre terjedő autóipari példája a head-up display, amely minden fontos vezetési adatot a sofőr látóterében vetít ki. De hogyan is működik pontosan?

Bár nem lehetetlen, az önvezető autókat leszámítva meglehetősen veszélyes úgy közlekedni, hogy nem az utat nézzük. Ennek ellenére gyakran akad olyan szituáció, amikor mégis le kell vennünk pillantásunkat az útról, például hogy megnézzük, mennyivel haladunk. Éppen ez volt az oka annak, hogy a gyártók kitalálták az úgynevezett head-up displayeket, amik kicsit biztonsági, kicsit kényelmi felszerelések.

Az alapműködés eltér egyes gyártóknál, de a lényeg ugyanaz: a sofőr fényeket lát kivetítve a szélvédőre, amik az autó sebességét, vagy egyéb információs/figyelmeztető jeleket mutatnak. Néhány rendszer meglehetősen egyszerű, egy kis kijelző van a műszerfal tetejére helyezve néhány tükörrel. A szélvédő, miközben teljesen átlátszó, egy tükröződő borítást kap, és így visszatükrözi azt, amit a kijelző mutat.

Néhány utángyártott head-up display is hasonlóan működik, csak egy kijelzőt, vagy akár a telefonunkat kell a műszerfal tetejére rakni, egy tükröződő fóliát ragasztani az ablakra, és kész. Néha a műszer nem kivetít az üvegre, hanem egy félrehajtható kijelzőn válik minden láthatóvá. Várható azonban, hogy az egyszerű technológia egyre bonyolultabb lesz, amikor a gyártók komplexebb képeket akarnak kivetíteni, így lézeres megoldásáokra is szükség lehet.

Néhány ilyen kijelző már azt is lehetővé teszi, hogy megváltoztassuk a kivetített kép pozícióját és szögét, és egyszerűen csak félrehajtsuk, ha nem akarjuk használni. Ezt a kormánykeréken található gombokkal lehet irányítani.

A technológia számára a legnagyobb kihívás az, hogy minden fényviszonyban jól látható legyen, hiszen például a régebbi kijelzőket kifakíthatja a napfény.

A head-up display tehát általában egy kisebb kijelző, amit egy speciális felületre tükröznek. Nem kizárt, hogy a head-up display idővel egyre nagyobb arányban átveszi majd a hagyományos műszerfal szerepét, hiszen egyszerre kényelmes, dizájnos és javítja a közlekedésbiztonságot.

Kiemelt Partnereink