Trend Az űrből érkezhet energia a jövőben

Az űrből érkezhet energia a jövőben

autopro.hu/V.T. | 2024.06.17 04:20

Az űrből érkezhet energia a jövőben

Fotó: Pixabay

Kutatók sikeresen kifejlesztették és bemutatták egy olyan technológia világelső prototípusát, ami 360 fokban képes sugarakat irányítani és amivel megalapozhatnak az űrből érkező folyamatos energiaellátás jövőjének.

Hirdetés

Egy új projekt célja, hogy a 2030-as évekre egymilliónál is több háztartást lássanak el energiával egy nagyjából 35,5 ezer kilométeres magasságban keringő, 1,6 kilométer szélességű, tükrökből és napelemekből álló összetett szerkezet segítségével.

A kutatók elmondása szerint a napelemek tizenháromszor több energiát képesek termelni az űrben a Földhöz viszonyítva, amit a nagyobb fényintenzitás és az atmoszféra hiánya okoz. Ugyan valamennyi energia elveszne, míg azt a sugarak irányításával eljuttatják egészen a Földig, valamint betáplálják az elektromos hálózatba, de a kutatók szerint ez még így is felülmúlná a Földön történő napelemes energia-előállítást.

Jelenleg nukleáris energiával és gázturbinákkal állítják elő az elektromos hálózat alaptöltését, azonban ezekkel a megoldásokkal radioaktív hulladék és szén-dioxid is keletkezik. Az űrből érkező energia várhatóan képes lesz átvenni ezek szerepét, valamint a folyamatos energiaellátás is megoldható lesz vele, azonban hasonló ára lesz, mint az időszakos megújuló energiaforrásoknak.

A bemutató is sikerrel járt

A kutatók sikeresen kifejlesztették a technológia földi demonstrálására szolgáló prototípust. Az eseményre 2024 márciusában, a Belfasti Queen’s University-n (QUB) került sor, ahol a bemutatótermen keresztül sikeresen átirányítottak egy vezeték nélküli sugarat, hogy az egy lámpát működtessen.

A kutatók csoportját David Homfray, Mike Hontoir és Anja Frey az oxfordshire-i központú és a technológia fejlesztésével foglalkozó Space Solar alkalmazottai vezették. A csoport tagja volt Neil Buchanan a QUB-tól, Debbie Fellows a Wave RF-től, valamint Ian Cash az International Electric Company-től és az elektronikai tervezéssel és gyártással foglakozó Jaltektől.

Fontos volt az együttműködés

A Jaltek technikai igazgatója, Chris Day elmondta, hogy a vállalat a prototípus első koncepciójától a sikeres bemutatóig érintett volt a projektben. A cég feladatai közé tartozott az eredeti koncepcióról való konzultáció, a hardverfejlesztés, a nyomtatott áramkörök megtervezése, gyártása és összeszerelése, valamint az anyagbeszerzés. Kiemelte, hogy nagyon jövedelmező volt a közös munka, mivel rengeteg tehetséges emberrel működhettek együtt, élvonalbeli technológiákat használhattak, valamint egy úttörő megoldáson dolgozhattak.

„Nagyon rövid időt adtam a csapatnak, hogy megcsinálják, és végül nem csak sikerrel jártak, hanem még túl is szárnyalták minden elvárásunkat” – mondta David Homfray, a Space Solar technológiai igazgatója. Hozzátette, hogy a világ legrészletesebb tervezési folyamatával széleskörű elképzelésük van a termékről. „A valós bemutatón kívül rendelkezünk a szén-dioxid-kibocsátásmentesség időben történő eléréséhez és az energiaegyenlőség megvalósulásához szükséges eszközökkel” – idézi Homfray-t a The Engineer.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink