Trend A HUMDA-hoz igazolt a magyar motorversenyzés reménysége

A HUMDA-hoz igazolt a magyar motorversenyzés reménysége

Pörge Béla | 2022.04.26 13:23

A HUMDA-hoz igazolt a magyar motorversenyzés reménysége

A képernyőn Görbe Soma, mellette balról jobbra Sebestyén Peti, Talmácsi Gábor, Weingartner Balázs és Szujó Zoltán | Fotó: HUMDA

A 16 éves gyorsaságimotor-versenyző, Görbe Soma a HUMDA pilótájaként folytatja pályafutását a FIM Moto3 Junior világbajnokság és a Red Bull MotoGP Rookies Cup mezőnyében. Sebestyén Péter a tavalyi csonka szezon után már teljes szezont versenyezhet végig a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. együttműködésében.

Görbe Soma korosztályában messze kiemelkedik a hazai motorversenyzői mezőnyből, szakértők szerint komoly esélye van arra, hogy eljusson a MotoGP-sorozatba, ahol hazai közönség előtt is megmutathatja majd tudását a Hajdúnánáson felépülő motorversenypályán, ahova legalább tíz évre érkezik a MotoGP és a Superbike mezőnye.

A MotoGP a motorversenyzés egyik csúcsát jelenti, népszerűségét tekintve pedig az abszolút csúcs, ugyanis a világ negyedik legnézettebb sportágáról van szó – ezt már Talmácsi Gábortól tudtuk meg, aki a MotoGP 125 köbcentiméteres sorozatának 2007-es világbajnoka és a HUMDA Zrt. igazgatósági tagja.

A HUMDA Görbe Soma leigazolását egy április 26-ai sajtótájékoztatón jelentette be. Az eseményen részt vett Talmácsi Gábor, Sebestyén Péter (akit inkább Petiként ismerhetünk), Weingartner Balázs, a HUNDA elnök-vezérigazgatója és online formában Görbe Soma is. A beszélgetés moderátora Szujó Zoltán volt.

Egyenes út a legnagyobbak közé

Görbe Soma az elmúlt években saját erejéből olyan nívós nemzetközi bajnokságokban versenyzett, mint a European Talent Cup (ETC), vagy a Northern Talent Cup (NTC), utóbbit meg is nyerte. Az NTC bajnoki címmel együtt jogot szerzett magának, hogy a Red Bull MotoGP Rookies Cup bajnokságba versenyezhessen, melyben második szezonját tölti. Ebből a bajnokságból már számos Moto3-as élversenyző került ki.

A MotoGP-sorozat felé vezető úton a verseny évről évre egyre erősebb, így Görbe Soma fejlődéséhez nagyban hozzájárul a HUMDA által biztosított támogatás. Így még egy bajnokságban tud indulni ebben a szezonban. A szakmai stáb döntése alapján a FIM Moto3 Junior világbajnokságára esett a választás. Karrierje szempontjából ideális helyzetben van Görbe Soma ahhoz, hogy néhány év múlva a Moto3 világbajnokságon képviselhesse majd hazánkat, így a jövőben megépülő új magyar versenypályán hazai közönség előtt is megmérettetheti magát – mondta Weingartner Balázs.

„Görbe Soma jelenleg az egyik legrátermettebb fiatal versenyző az országban, ezt a HUMDA tehetségkutató programjában nyújtott teljesítménye is alátámasztja” – tette hozzá.

Görbe Soma motoron.

Görbe Soma motoron. | Fotó: HUMDA

„Büszke vagyok rá, hogy felfigyelt a teljesítményemre a HUMDA, komoly előrelépés, hogy a FIM Moto3 Junior vb-n képviselhetem hazámat. Bízom benne, hogy komoly tapasztalatokat szerezhetek és egyre közelebb kerülhetek a Moto3-sorozathoz, amelyben majd 18 éves koromban, két év múlva nyílhat lehetőségem az indulásra. Természetesen az a célom, hogy minél többször dobogós helyezést érjek el” – mondta Görbe Soma, aki kérdésre válaszolva elmondta, hogy ebből a sorozatból egyenes út vezet a kategória csúcsára, a MotoGP-be. Több, ma már ismert pilóta is ezt az utat járta be, és ezt tenné a Portugáliából, egy tesztről bejelentkező Görbe Soma is, aki egy Honda motoron ülve beszélt a karrierjéről.

Már gyűjti a tapasztalatokat a HUMDA

A HUMDA nagyon jó tapasztalatokat szerzett Sebestyén Peti 2021-es versenyeiből, a tehetséggondozó program pilot-programjában. A versenyző derekasan helyt állt a tavalyi csonka szezonban, azonban egy vállsérülés beárnyékolta az idei szezonkezdését.

„A HUMDA által életre hívott világszínvonalú tehetségkutató- és utánpótlásnevelési rendszerrel még sok teendőnk van, de az már világosan látszik, hogy Görbe Soma és Sebestyén Peti kiemelkedik a mezőnyből és érdemes velük tervezni a következő években. A részletes kiértékeléseket követően hasonló együttműködések várhatók a programban. Megfelelő szakmai háttérmunkával olyan eredményeket érhetünk el, amelyre méltán lehetnek majd büszkék a magyar szurkolók” – emelte ki Talmácsi Gábor.

Fő a biztonság

A HUMDA a versenysport mellett számos motoros aktivistásban vesz részt, ezekről is szó esett az eseményen. Talmácsi Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy egészen más tapasztalatokra van szükség az utakon, motorozás közben, akár egy baleset kikerülésekor, mint a versenypályán. Másrészt fontos kiemelni, hogy míg a versenypályákon lehet „duhajkodni”, addig a közúton a biztonság az elsődleges szempont.

Tavaly az ügynökség a közlekedésbiztonsági kampányaiban is nagy hangsúlyt fektetett a motoros társadalomra. Bajna és Héreg között is a HUMDA közreműködésével kerültek ki motorosbarát szalagkorlátok. A HUMDA Moto Safety motoros közlekedésbiztonsági rendezvénysorozata idén hat állomásra látogat el összesen. Pécsett és a Hungaroringen már lezajlott a képzés, amelyeken összesen csaknem ötszázan gyakorolták a szlalomozást, a vészfékezést, valamint az akadályok és vészhelyzetek elkerülését. A sűrű forgalomban történő előrehaladással, a kanyarívekkel és a kanyarkombinációkkal is foglalkoztak a motorosok. A következő hónapokban Szegedre, Zsámbékra, Máriapócsra és Zalaegerszegre is ellátogat a rendezvény.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink