Trend Ipar 4.0: jöjjenek a virtuális üzemek!

Ipar 4.0: jöjjenek a virtuális üzemek!

autopro.hu/B.B. | 2019.05.21 05:00

Ipar 4.0: jöjjenek a virtuális üzemek!

Az okos termelőeszközök információs forradalma egy rakás versenyelőnnyel kecsegtet, kihasználása ugyanakkor komoly munkát igényel: rengeteg tőke és tanulás – ezekkel lehet felhúzni a gyártósorok digitális másolatát.

Hirdetés

Egy ember ül a vezérlőteremben és napi 24 órában felügyeli az egész gyártóüzemet – utópiának tűnhet, pedig egyre kevésbé az. A dolgok internetének (Internet of Things - IoT) köszönhetően a hálózatba kapcsolt, és így egymással kommunikáló okos termelőberendezések radikálisan alakítják át a mai értelemben ismert gyártócsarnokokat.

Az IoT használatával adatok elképesztő halmaza keletkezik, melyek elemzése egy kritikus méret elérése után pozitív spirálba hozhatja a termelés hatékonyságnövelését: a szenzorok generálta adatok javítják a kapacitások kihasználását, a munka biztonságát, a termék minőségét, prediktíven pedig optimalizálja a karbantartást. Az irdatlan mennyiségű adat, vagyis a big data szoftveres elemzése a mintázatok felismerésén keresztül segíti a menedzsmentet a minél pontosabb döntéshozatalban, a hibák kiküszöbölésében és a költségek csökkentésében.

Az egyre több feladatra alkalmassá váló robotok és programok nem csak a konkrét tervezési és termelési, hanem a kapcsolódó kiszolgáló funkciókat is képesek lesznek legalább részben ellátni. Az informatikai rendszerek horizontális integrációjának részei lehetnek a raktárkészletek kezelési, a telephelyen belüli anyagmozgatási, a beszerzési, de akár a pénzügyi feladatok is. A vertikális integráció ezzel szemben az automatizált termelés különböző szintjeinek, a gép-internet, a gép-ember és a gép-gép kommunikációs csatornáinak kidolgozását foglalja magába.

Egy-egy gyár kiberszisztémájának megfelelő kiépítése után a következő lépés az egymás közti kapcsolatok, azaz az ellátási lánc hasonló fejlesztése lehet. Az automatizált és összekapcsolt termelési láncok zökkenőmentesebbé teszik nem csak magát a gyártást, hanem a piaci folyamatokra való reagálást is. Az olyan technológiák, mint az Iot vagy épp a felhőalapú adattárolás, képes az értékláncban lévő földrajzi távolságok könnyebb, valós idejű áthidalásában is.

Ugye milyen jól hangzik? A technológia előnyeinek kihasználása persze nincs ingyen, rengeteg tőkén kívül folyamatos tanulásra van szükség, hogy a szükséges infrastruktúrával – ez lényegében a fizikai gyártás virtuális leképezése – és szaktudással rendelkezzünk. A gép-ember kooperációhoz nemcsak újfajta képzettségre, de új gondolkodásmódra és megfelelő képességekre is szükség van.

Kiemelt Partnereink