Techtogether Szakembereket képez magának a győri alumíniumöntöde

Szakembereket képez magának a győri alumíniumöntöde

Szabó Fanni | 2018.02.27 08:30

Szakembereket képez magának a győri alumíniumöntöde

Felavatta új, duális képzési központját a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. A járműipari fémalkatrészgyártó főszakmán túl elsősorban a szerszámkészítés, fémmegmunkálás és karbantartási technikusi szakmák területén nyújt képzést a vállalat. A korábbi 35 helyett már közel 80 diákot fogadnak évente három győri szakképző iskolából.

Az 500 négyzetméteres új oktatási központot hétfőn mutatták be. A mérőszobát, anyagvizsgáló labort, tanműhelyt és három tantermet magába foglaló központban 10 műszaki szakmában szerezhetnek gyakorlati tudást a diákok. A fialatok felkészülését egy oktatásszervező, öt oktató és húsz üzemi mentor támogatja. A tapasztalatok szerint számottevő a túljelentkezés a duális gyakorlati helyekre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Borkai Zsolt Győr város polgármestere, David Toth ügyvezető és Parragh László MKIK elnöke átadja a Nemak tanműhelyét

– Jó szakemberek nélkül a magyar gazdaságnak nincs jövője. Vonzóvá kell tenni a műszaki pályákat, erősíteni kell a toborzást. Meggyőződésem, hogy az Ipar 4.0 nem változtatja meg a mai munkaerőpiaci helyzetet. Az automatizálást nem lehet elkerülni, de alapvetően minden vállalat legfőbb forrása a stabil, kiszámítható, képzett szakember – mondta el nyitóbeszédében David Toth, a Nemak ügyvezető igazgatója.

A 2017/2018-as tanévben már 78 diák vesz részt a gyakorlati képzésben. A járműipari fémalkatrészgyártó szakma képzési programját a Nemak kezdeményezésére dolgozták ki. Három győri szakközépiskolával (Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnázium és Szakközépiskola, Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola, Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium és Szakközépiskola) kötött partnerségi megállapodást a vállalat.

A győri Nemak tanműhelyében tíz szakmában szerezhetnek gyakorlatot a diákok

– Az elméleti oktatás az iskolában zajlik, a gyakorlati tudást viszont a vállalatoknál szerezhetik meg a diákok. Összehangolt munkáról van szó az iskola és a vállalat részéről, jelenleg is komoly egyeztetés folyik a szakmai tananyagról. Sok diákunk már felismerte a duális képzés fontosságát. A szakgimánziumi és szakközépiskolai képzésnek azonban a duális oktatás még csak egy kis szegmense. A szakemberhiány miatt is fontos, hogy a vállalatok nyitottak legyenek erre a képzésre – mondta el az autopro.hu kérdésére Módos Gábor, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium igazgatója.

A tanulók gyakorlati idejük jelentős részét az üzemi területeken, valós termelési körülmények között töltik. A Nemak a duális rendszer indulása óta oktat diákokat.

A járműipari fémalkatrészgyártó főszakmán túl elsősorban a szerszámkészítés, fémmegmunkálás és karbantartási technikusi szakmák területén nyújt képzést a Nemak.

– Mintegy 8000 cég vesz részt a duális képzésben és vállalja az ezzel kapcsolatos költségeket még akkor is, ha ez a munka évek múlva térül csak meg. Minden cégnek az az érdeke, hogy magának képezze a szakembereket és olyan tudást adjon, melyet fel tud használni a későbbiekben. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara célja, hogy a vállalatok önös érdekeit távoltartsa a szakemberek képzésénél – hangsúlyozta beszédében Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A fejlesztés bruttó 420 millió forint volt, melyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium 180 millió forinttal járult hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen elmondta: a vállalati tanműhelyek hosszú távon biztosíthatják a vállalkozások számára a munkaerő utánpótlását. Hozzátette: Győr-Moson-Sopron megyében rekordalacsony a munkanélküliség, 1,4 százalék.

(Fotó: Krizsán Csaba)

Kiemelt Partnereink