Techtogether Megérezte az energia drágulását az Airrari-STECO

Megérezte az energia drágulását az Airrari-STECO

Végh Martin | 2022.08.30 16:21

Megérezte az energia drágulását az Airrari-STECO

Az Airrari-STECO Team tagjai a 2022-es Techtogether Automotive Hungary versenyén | Fotó: Facebook/Airrari Szeged

Az Airrari-STECO Team egyszerre több járműépítési projekten is dolgozik, bőven adva feladatot a hallgatóknak. Bár a magasba szökő energiaárak a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának csapatát is érintették, az nem vette el tagjainak kedvét, akik több őszi eseményre is készülnek. Az idei évről Dr. Péter Szabó István főiskolai docenst, az Airrari-STECO Team felkészítő tanárát kérdeztük.

- Az Airrari-STECO Team a járványhelyzetre tekintettel nem versenyzett 2022-ben. Az idei fő feladattá így a Pneumobil és a Shell Eco-marathon versenyekre szánt kettő új jármű megépítése és tesztelése vált. Hogyan áll a csapat a versenygépek építésével?

- A nyári időszakban elkészült a pneumobil versenyautónk hátsó futóműve. A műhelyfelszerelésünket sikeresen bővítettük és újabb anyagi támogatást sikerült szereznünk. Mivel a műhelyünk az egyetem területén található, a szerelést nagy mértékben hátráltatta az energiaköltségek növekedése miatt szükségessé vált nyári bezárás.

- Az Airrari-STECO Team már egy Eco-marathon Urban Concept kategóriájára szánt autón is dolgozik. Elképzelhető, hogy jövőre már ezzel a járművel is rajtvonalhoz állhat a csapat?

- Az Urban Concept autó tervezése a két másik versenyautónk gyártási folyamataival párhuzamosan zajlik. A gyártásra leghamarabb 2023 őszén kerülhet sor, tehát jövőre még biztosan nem fogunk tudni versenyezni a járművel.

- Számomra úgy tűnik, hogy egy pneumobil és egy Eco-marathonra szánt jármű fejlesztése bizonyos területeken markánsan eltérő tudást követel meg. Mennyire különülnek el a kettő projekten dolgozó csapatok? Mennyien vannak és milyen területeken, akik mindkettő projektben besegíthetnek?

- Az Airrari pneumobil és a STECO Shell Eco-marathon csapat szinte azonos, sok hallgató vesz részt mindkét autó fejlesztésében. A műhely szintén közös. További kapocs a Techtogether versenyeken való közös részvétel.

- Tervben van létszámbővítés annak érdekében, hogy könnyebb legyen egyszerre több projektet is párhuzamosan futtatni?

- Igen, szeptemberben megismertetjük a tevékenységünket az elsőéves mérnökhallgatókkal, hogy érdeklődésük esetén minél korábban be tudjanak kapcsolódni a csapat munkájába. A Pneumobil, a Shell Eco-marathon és a Techtogether versenyek rendkívül hasznosak a mérnökhallgatók számára, ezért minél többüknek szeretnénk biztosítani a lehetőséget a részvételre.

- A csapat indulni készül az őszi Techtogether 2022 versenyen. Hogyan készülnek a hallgatók a megmérettetésre?

- A Techtogether csapat névsora összeállt. Várjuk a feladatokat, ezek ismeretében tudjuk elosztani a munkát és megkezdeni a tevékenységet. Jelenleg a szeptemberi Pneumobil gálafutamra készülünk.

Az autopro.hu által október 18-19. között szervezett Techtogether 2022 egy, a járműipar technológiai változásait és azok emberi vonzatát körbejáró konferenciát, egy ipari szakkiállítást, és egy, már évek óta rendszeresen megtartott mérnökhallgatói versenyt foglal magába. A rendezvényen már biztosan találkozhat az alábbi cégekkel.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink