Techtogether Így érinti a koronavírus-járvány az egyetemi csapatokat

Így érinti a koronavírus-járvány az egyetemi csapatokat

Végh Martin | 2020.04.16 15:48

Így érinti a koronavírus-járvány az egyetemi csapatokat

Fotó: Facebook/SZEnergy

A győri SZEnergy, a BME Motorsport és a Szombathelyi Gépész csapatait kérdeztünk arról, hogy a koronavírus-járvány milyen hatást gyakorol a versenyekre való készülésükre, valamint terveikre. A járművek építése mindannyiuknál megsínyli a szokatlan helyzetet, ugyanakkor próbálják a lehető legtöbbet kihozni a változásokból, ennek megfelelően a múlt héten indult Techtogether online verseny elől sem zárkóztak el a csapatok.

Hirdetés

Online platformokon zajlik a munka

Azokra a kérdésekre válaszolva, hogy a járvány miatti óvintézkedések ideje alatt hogyan sikerült megszervezni a közös munkát, illetve, hogy a járvány miképp befolyásolja a feladatok elvégzését, a győri SZEnergy elmondta, hogy számukra a legnagyobb nehézséget az egyetem bezárása jelenti, mivel normál esetben mindennapi munkájukat az ottani Járműipari Kutatóközpontban végzik, emellett saját laborhelyiségük is ott található. Más csapatokhoz hasonlóan számukra is az online munkavégzés jelenti a megoldást. Mivel az autó összeszerelése most nem folyhat, a felszabadult időt ismereteik bővítésére fordítják. Néhány tagjuk azonban, akik az egyetem foglalkoztatásában állnak, továbbra is tudnak az intézmény területén szerelési és tesztelési munkát végezni.

A BME Motorsport már 2018 óta használ különböző online platformokat, így hát a mostani változások az együttműködés szempontjából kevésbé érintették őket. Az autó építése náluk sem állt le teljesen, ugyanis a járványügyi intézkedések előtt több eszközt is haza tudtak vinni. Azt viszont kiemelték, hogy a személyes érintkezések hiánya gondot jelenthet, mivel annak nagy szerepe lenne a csapattagok verseny előtti összeszokásában.

BME Motorsport

BME Motorsport | Fotó: BME Motorsport Képek

A Szombathelyi Gépész csapata szintén még a vírushelyzet előtt elkezdett áttérni az online kommunikációra, méghozzá az Office 365 csomagjának részét képző MS Teams szoftverét használva. A járművük összeszerelése azonban esetükben is késedelmet szenved. A járvány valószínűleg több hónappal fogja hátráltatni autójuk készítését. Mindazonáltal a felszabadult időt megpróbálják a tervek tökéletesítésére fordítani. Sebestyén László csapatvezető végül még hozzátette, hogy a kialakult helyzetnek annyiban pozitív hozadéka is lesz, hogy a végrehajtott változtatásoknak köszönhetően számos időrabló teendőt a járványt követően is online tudnak majd elvégezni.

Jó eredményekre számítanak

Aligha akad olyan csapat, melyet ne érintene negatívan a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzet. A SZEnergy tagjai azonban pozitívan állnak a változásokhoz, és úgy látják, amennyiben jól kihasználják az idejüket, akkor a mostani időszak talán még javíthat is az eredményességükön. A BME Motorsportnál úgy gondolják, hogy a nehézségek ellenére továbbra is képesek lesznek jó eredményeket produkálni, a Szombathelyi Gépész tagjai azonban viszonyítási alap hiányában – mivel még nem indultak versenyen – bizonytalanok a járvány hatásait illetően.

A Szombathelyi Gépész csapata a Techtogether 2019 versenyén.

A Szombathelyi Gépész csapata a Techtogether 2019 versenyén. | Fotó: Szombathelyi Gépész Blog

Megváltoztak a nyári tervek

Úgy néz ki, hogy a mostani nyári szezonban a megszokottnál több idejük lesz a csapatoknak, ugyanis számos verseny elmarad. A SZEnergy autója építésére és finomhangolására használja majd a plusz időt. A BME Motorsport három nemzetközi versenyen is indult volna idén, ám azok a vírushelyzet miatt elmaradtak. Ennek ellenére továbbra is elkötelezettek, illetve mindent megtesznek, hogy indulhassanak valahol. Már két új nevezésüket is elfogadták egy-egy őszi verseny esetében, emellett keresik a lehetőséget, hogy egy harmadikon is indulhassanak. Ennek megfelelően bíznak benne, hogy a nyáron már a teszteket is megkezdhetik. A szombathelyi csapat nyári terveiben pedig szponzorkeresés, tervezés, esetleg még a jármű építésének megkezdése szerepel.

A járvány ellenére egyes versenyek mégsem maradnak el, csupán online platformra költöznek. Ez történt a Techtogether esetében is, amit az autopro.hu idén virtuális alapon szervezett meg. A megkérdezett három csapat mindegyike indul az április 8. és május 8. között zajló megmérettetésen. A SZEnergy tagjai annak sem látják akadályát, hogy más online versenyeken is kipróbálják magukat. A BME Motorsportnál jelenleg mérlegelik az idén csakugyan online felületen megrendezésre kerülő Formula Student Easten való indulást. A Szombathelyi Gépész viszont nem tervez a Techtogetheren kívül más online versenyen is indulni, ugyanakkor ez még változhat, amennyiben számukra releváns esemény kerül meghirdetésre.

Kiemelt Partnereink