Techtogether A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt

A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt

Kuthi Áron | 2019.11.12 16:08

A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Szakgimnázium csapata nyerte a Techtogether Junior versenyt

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében kiemelte, a versenyen nem feltétlenül és elsősorban a lexikális tudás, hanem az együtt dolgozás képessége, a kreativitás a döntő tényező, és ez befolyásolja a versenyrészvételt is. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkára beszédében kiemelte, hogy Zalaegerszeg már hosszú évek óta biztosítja azt a környezetet, ami a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás számára is ideális lehetőségeket ad a fejlődésre.

Hirdetés

A küzdőtéri gyakorlati feladatok során legtöbb pontot szerzett csapat a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakgimnáziumának egyes csapata (5. rajtszám) volt, így ők szerezték meg az első díjat. A második helyezést a 12-es rajtszámú zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kettes csapata szerezte meg. Harmadik lett a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Gimnáziumának csapata. A Schaeffler Savaria Kft. különdíját a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziumának csapata vihette haza. Zalaegerszeg városa felajánlásában minden csapat különdíjat kapott.

Átalakul a középfokú szakképzés

Az államtitkár az autopro.hu-nak a középfokú szakképzési rendszer átalakításáról elmondta, ha a törvényt elfogadják, jövő év szeptemberétől a szakgimnázium és a szakközépiskola megnevezést felváltja a technikum és a szakképző iskola. Mindkét fajta intézmény ágazati alapképzéssel indul, és vizsga letétele után lehet továbbtanulni. Kiemelte, a technikum igazi jelentősége, hogy egy szakma elsajátítása mellett ugyanolyan érettségit ad, mint egy gimnázium, és ez ugyanúgy megteremti a lehetőséget arra, hogy az illető egyetemre jelentkezzen, és mérnöki, diplomás informatikai irányba induljon.

Ugyanakkor szakképző iskolából is át lehet majd jelentkezni technikumba. A technikumok és szakképző iskolák mellett a középszintű oktatással párhuzamosan megmarad a munkaerőpiaci képzések rendszere a vállalatok aktív részvételével.

Az államtitkár az OTDK versenyek fontosságáról is beszélt, mint mondta, a mai környezetben nem elég a tudás, hanem annak prezentálása, eladása is legalább olyan fontos. Erre adnak kiváló alkalmat az Országos Tudományos Diákköri Konferencia versenyei.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, olyan ösztöndíjrendszert vezettek be, amelynek segítségével a gyerekeket a hiányszakmák megtanulásában támogatják. Legfontosabb céljuk a műszaki pályán továbbtanulók támogatása, de az egyéb területeken is figyelnek a kiemelkedően tehetséges gyerekekre. Hozzátette, a ZalaZone járműipari próbapálya miatt még több magasabb képzett műszaki szakemberre van szükség a városban, ugyanakkor az ő letelepedésük új lehetőségeket jelent a szolgáltatások fejlesztésére egyéb területeken is. Balaicz Zoltán szerint Zalaegerszeg jó eséllyel játszhat kiemelkedő szerepet az okos vagy innovatív városfejlesztések területén, felhasználva a próbapálya adta lehetőségeket.

A nyitóképen a Ganz Ábrahám Szakgimnázium győztes csapatának két tagja és felkészítő tanáruk, valamint a díj átadója, Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink