Szolgáltatók Új ékköve van a BKV buszflottájának

Új ékköve van a BKV buszflottájának

autopro.hu/P.B. | 2023.11.10 15:23

Új ékköve van a BKV buszflottájának

Fotó: BKV

Az Ikarus 280-as autóbusz szériaüzemének 50. évfordulójára a BKV felújította a típus egyik elsőszériás, 1973-ban gyártott járművét. Az autóbusz ezentúl a fővárosi vállalat nosztalgiaflottáját erősíti.

Hirdetés

Az Ikarus 280 az Ikarus gyár legsikeresebb, világszerte használt csuklós autóbusza. Egyedi formatervezése, az akkor kifejezetten nagynak számító nyitható ablakai, a hidraulikus szervokormány és az automata sebességváltó jelentősen hozzájárultak sikeréhez. Magyarországon ebből a típusból a legtöbb járművet a BKV állította forgalomba. Az 1971 végén érkezett „prototípus” üzemével együtt több mint ötven évig szállították az utasokat, részévé váltak a budapesti utcaképnek. Ahogyan arról akkor az autopro.hu is megemlékezett, az utolsó közforgalmú 280-ast egy éve, 2022 novemberében selejtezte a BKV.

A most felújított járművet 1973-ban szerezte be a cég, GC 52-29 rendszámmal állt forgalomba, majd 1980-ban vonta ki az utasforgalomból. Ezt követően étkeztetőbuszként funkcionált, utolsó rendszáma CLK-621 volt. A 2000-es években egy lelkes járműmegmentőhöz került, akinek közreműködésével 2017-ben ismét a BKV tulajdonába került az Ikarus 280.00, amelynek felújítása az Ikarus 280-as autóbusz szériaüzemének 50. évfordulójára fejeződött be. A kisebb-nagyobb megszakításokkal négy évig tartó munkálatokban a BKV aktív szerepet vállalt. A kelenföldi autóbuszgarázsban végezték például a karosszéria lemezelését, a jármű padlózását, itt készültek a kábelkötegek, itt újultak meg az utastéri ajtók, a lámpák és a harmonika, de a gépészet nagyrészét is a Hamzsabégi úti telephelyen újították fel – áll a BKV közleményében.

A bemutatón Szedlmajer László, a BKV Zrt. autóbusz- és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a felújítással nemcsak az egykori legendás hazai autóbuszgyár népszerű típusának félévszádos szolgálata előtt tiszteleg a BKV, hanem újra „forgalomba is áll” az Ikarus 280.00. A különleges busz ezentúl a nosztalgiaflottát erősíti BPI-280-as rendszámmal – ezt korábban egyébként egy 260-as viselte, de mivel egyedi rendszám, így lehetőség nyílt egy másik buszon való használatára is. Korábban a BPI-060 (eredetileg egy Ikarus 412-es, most egy Ikarus 60) és a BPI-415 (eredetileg 405-ös, most Ikarus 415) esetében is élt ezzel a lehetőséggel a cég.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink