Szolgáltatók Tesztelik a hazai fejlesztésű ipari akkumulátort

Tesztelik a hazai fejlesztésű ipari akkumulátort

MTI | 2013.11.08 14:40

Már folyik a próbaüzeme annak a magyar fejlesztésű, mintegy 400 darab lítium-ionos ipari akkumulátorból álló intelligens berendezésnek, amelyet olyan képességekkel láttak el az AWE Kft. fejlesztőmérnökei, amelynek révén az alkalmas lehet a hazai villamosenergia-rendszerben felmerülő szabályozási és más feladatokra - írta pénteki számában a Világgazdaság.

Az AWE Mérnökszolgálati Kft. Intellistore 1000TM néven konténerbe szerelt, európai szabványoknak megfelelő, TÜV minősítéssel rendelkező, nagyteljesítményű akkumulátort fejlesztett ki. Pálfi Géza, a cég stratégiai igazgatója a lapnak azt mondta: a termék működését a héten német villamosipari szakemberek, potenciális vevőjelöltek veszik szemügyre.

Tulajdonságai alapján a berendezés segíthet az átviteli és hálózati engedélyeseknek a szabályozási- és terhelési problémák megoldásában. E téren növekvő gondot okoz, hogy egyre több villamos energia érkezik a hálózatokba közvetlenül a megújuló alapon és nem azonos mennyiségben termelő erőművektől. Németországban 200-2010 között 30 ezerről 750 ezerre nőtt a hálózatra közvetlenül rákapcsolt nap- és szélerőművek száma.

Az intelligens energiatárolókba azonban a felhasználó betárolhatja az éppen a rendszer szempontjából feleslegesen előállított villamosenergiát, és onnan visszajuttathatja a rendszerbe, amikor a tervezettnél kevesebbet termelnek a nap- és szélerőművek.

Kiemelt Partnereink