Szolgáltatók Szükség van szakmai kiállításokra a gazdaság újraindításához

Szükség van szakmai kiállításokra a gazdaság újraindításához

Pörge Béla | 2020.09.21 15:47

Szükség van szakmai kiállításokra a gazdaság újraindításához

Fotó: Hungexpo

A koronavírus-járvány okozta biztonsági előírások miatt fél éve nem rendeztek személyes jelenlétes konferenciákat. Ezért különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a Hungexpo októberben két kiállítást is szervez. Előbb az építőipar szakkiállításra, a Construmára kerül sor, majd október 19-22. között az Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállítást tartják meg.

Hirdetés

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a Hungexpo felújított B pavilonján tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a két októberi kiállítás megtartása befektetés a jövőbe. Mint fogalmazott, a szakkiállításokra szükség van a gazdasági újrainduláshoz.

A járványhelyzettel kapcsolatban Ganczer Gábor elmondta, hogy a vírussal meg kell tanulni együtt élni, és meg kell mutatni, hogy a kockázatok minimalizálásával, biztonságosan is lehet rendezvényeket szervezni, ez a Hungexpo küldetése.

A vezérigazgató ismertette a rendezvényszervezői szakma jelenlegi nehéz helyzetét: sok a kiszámíthatatlanságot növelő tényező, viszont kevés a segítség, akár 50-60 százalékos elbocsátás is előfordulhat. Folyamatosan próbálnak alkalmazkodni a körülményekhez, ezt mutatja a két kiállítás együttes megrendezése.

Jól halad a Hungexpo felújítása

Ganczer Gábor elmondta, hogy a B pavilon teljesen megújult, az A pavilon pedig átadás előtt áll, az őszi kiállításokat itt fogják tartani. Az új Kongresszusi Központ építése is a tervek szerint halad, a teljes beruházás összesen 55 milliárd forintba került.

Szigorú biztonsági előírások

Szilvási Krisztina, a Hungexpo kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy nyár óta zajlik a rendezvények biztonsági előírásainak kidolgozása: százmilliós tételben vásárolt a Hungexpo a védekezéshez eszközöket, például kézfertőtlenítőt, és a párakapukhoz hasonló eszközöket, amikkel beléptetéskor fertőtlenítik a vendégeket, valamint testhőmérsékletet mérnek.

Nagy hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre, emellett kötelező lesz a maszk viselése és szigorú távolságtartási tartások lesznek érvényesek a rendezvényen. Szilvási Krisztina megjegyezte, hogy egy szakkiállításon való részvétel nem veszélyesebb, mint a villamosra felszállni, vagy focimeccsre menni, ezeket pedig – jelenleg – lehetővé teszik a jogszabályok.

Nagy szüksége van az autóiparnak egy ilyen rendezvényre

Kilián Csaba a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) elnöke szerint nagyon logikus és jó döntés az Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállítások összevonása, mert nagy az átfedés a két kiállításon résztvevő cégek között, egy személyes szakmai találkozóra pedig már nagyon várnak az autóipari szereplők.

A MAGE elnöke ismertette az autóipar nehéz helyzetét: mint mondta. 2-2,5 hónap kiesett a termelésből, ez az OEM-eknél 20-25 százalékos visszaesés, a többi cégnél attól függ, mennyire vannak bekötve az autóiparba.

A kiállításról szólva elmondta, hogy szép fejlődésen ment át az elmúlt hét év alatt, sok külföldi kiállító képviseltette magát, és tízezernél is több látogató volt kiállításonként. A sorozatot a nehéz helyzet ellenére is folytatni kell. Kilián Csaba szerint, ha leáll az üzleti világ, akkor nagyon nagy lesz a baj az járműiparban, viszont az autóipari cégek felkészültek a járvány megelőzésére, tehát ha lesz piac és kereslet, a cégek teljesíteni fogják a megrendeléseket.

Ezért érdemes az Ipar Napjai és az Automotive Hungary kiállításra eljönni

Kilián Csaba a kiállítások programjai közül hármat emelt ki: az ITM konferenciáját, amit Ipar 4.0 témában tartanak majd neves előadókkal, a Techtogether versenyt, valamint a B2B találkozókat, melyek egy része online kerül megtartásra.

A Techtogether versenyről szólva elmondta, hogy ez egy szakmailag nagyon fontos esemény, amin idén várhatóan 200-250 diák vesz majd részt, olyan diákok, akik érdekeltek az autóiparban. A verseny szervezőinek és támogatóinak külön megköszönte a munkáját, hangsúlyozva a Techtogether fontosságát.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink