Szolgáltatók Szolnokra is megérkeztek az új gázbuszok

Szolnokra is megérkeztek az új gázbuszok

autopro.hu/P.B. | 2023.03.10 17:17

Szolnokra is megérkeztek az új gázbuszok

Fotó: Volánbusz Zrt.

Negyven darab gázüzemű autóbusz áll forgalomba Szolnok térségében a tavasszal. A gázüzemű járművek után a helyi közlekedésben hamarosan tíz környezetkímélő elektromos autóbusszal is megismerkedhetnek a szolnokiak.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében összesen hatvan új autóbusz érkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe. A mostani 40 darabos flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez. A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti 3,75 milliárd forintot.

A jelentős járműállomány-fejlesztésnek köszönhetően a 235 darabból álló megyei autóbuszpark több mint 17 százaléka megújul, átlagéletkora 12 évről 9,3 évre csökken. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőállomás üzembe helyezése után március végétől fokozatosan kapcsolódnak be a vármegye helyközi közlekedésbe, elsősorban Szolnok vonzáskörzetében.

Március 10-én ünnepélyes keretek között adták át a negyven új busz első példányait Szolnokon. A rendezvényen Dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 1. számú választókerületi országgyűlési képviselője, F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 3. számú választókerületi országgyűlési képviselője, Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere és Dr. Pafféri Zoltán a MÁV-Volán Csoport elnök-vezérigazgatója is részt vettek.

Megérkeztek a CNG-s buszok

Az autopro.hu korábban beszámolt róla, hogy a még 2022 őszére várt 164 MAN Lion’s City CNG hajtású autóbusz első példányait februárban Szegeden, majd március elsején Budapesten átadták. A szolnoki bemutatkozás után már csak a Zalaegerszeg van hátra ebből a beszerzésből.

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2115 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a társaság további 185 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással – áll a közlekedési társaság közleményében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink