Szolgáltatók Átadták a Volánbusz első új CNG-s buszait

Átadták a Volánbusz első új CNG-s buszait

autopro.hu/P.B. | 2023.02.02 12:23

Átadták a Volánbusz első új CNG-s buszait

Fotó: Facebook/Pozsár Máté

A Volánbusz 164 CNG-hajtású MAN Lion’s City buszai közül tíz darabot átadtak Szegeden. Ebből a beszerzésből ez az első adag busz, ami forgalomba áll, a csongrádi megyeszékhely mellett Budapesten, Szolnokon és Zalaegerszegen fognak utasokat szállítani.

Az eredeti tervek szerint a Volánbusz 2022 őszén, még az év végéig állította volna forgalomba a 164 CNG-s új buszát. A beszerzés keretében 75 busz kerül a budapesti agglomerációba (ezek kékek), 79 Szolnokon és Zalaegerszegen (ezek sárgák, és elővárosi kialakításúak) szállít majd utasokat, és tíz darab fehér, a budapestiekhez hasonló városi kialakítású busz került Szegedre.

A buszok beszerzése – nem hivatalosan – a geopolitikai helyzet miatt húzódott el: az orosz-ukrán háború következtében úgy megugrott a földgáz ára, hogy több közlekedési vállalat is inkább leállította (legalább részben) az ilyen buszait, nemhogy újakat szerzett volna be. A Volánbusz is húzta-halasztotta a buszok forgalomba állítását.

Február 2-án végül Szegeden debütáltak a buszok, és a Magyarbusz Info információi szerint a következő napokban-hetekben Budapesten is forgalomba állhatnak az új, környezetkímélő autóbuszok.

Érdekesség, hogy Szegeden 1999 óta közlekednek gázbuszok, eleinte Ikarusok, majd néhány Mercedes képében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink