Szolgáltatók Növelte a termelést az OMV

Növelte a termelést az OMV

MTI | 2018.08.03 08:49

Növelte a termelést az OMV

Az osztrák OMV olaj- és gázipari konszern az év első felében több mint negyedével növelte termelését és eredményén is javított valamelyest.

Az előző évivel közel megegyező, 10,68 milliárd eurós értékesítési árbevétel mellett, az OMV egyszeri tételektől mentes üzemi eredménye az első fél évben 5 százalékkal, 1,54 milliárd euróra emelkedett. Nettó nyeresége pedig 807 millió euró lett az egy évvel korábbi 112 millió euró veszteség után.

Az év első felében az OMV az egy évvel korábbinál 21 százalékkal magasabb, 2,3 milliárd eurós működési cash-flowra tett szert, amiből 1,1 milliárd eurót fejlesztési beruházásokra, 1,2 milliárd eurót pedig két olajmező-részesedés megvásárlására fordított Abu-Dhabiban.

Az év első felében az OMV 27 százalékkal, napi 428 ezer hordó olaj-egyenértékre növelte szénhidrogén termelését. Az év egészére 420 ezer hordó napi átlagos termelésre számít Rainer Seele, a konszern vezérigazgatója. A harmadik negyedévben a norvégiai és oroszországi mezőkön végzett rendszeres karbantartási munkák miatti leállás és a pakisztáni érdekeltség értékesítése miatt a termelés csökkenni fog, a negyedik negyedévben azonban már ismét magasabb lesz - közölte.

Az OMV szénhidrogén termeléséhez az oroszországi mezőkben tartott részesedései napi 100 ezer hordó olaj-egyenértékkel járulnak hozzá, a líbiai érdekeltségek pedig napi 25 ezer hordóval.

A kitermelési (upstream) üzletág az első fél évben jelentős mértékben profitált a magasabb olajárakból, a kedvezőtlen devizaárfolyam hatások azonban 150 millió euróval vetették vissza az eredményt.

A feldolgozó és értékesítési (downstream) üzletág, a finomítók viszonylag alacsony haszonkulcsa miatt, a kitermelési üzletágnál szerényebb mértékben járult hozzá a konszern első fél éves eredményéhez. Az üzletág eredményét egy nem tervezett romániai üzemleállás is megterhelte 35 millió euróval. A felhalmozott készletek tárolási költsége szintén hátrányosan befolyásolta az üzletág eredményét.

Ezek a hatások azonban az év második felében már csökkennek jegyezte meg Rainer Seele az eredménybeszámoló bemutatása alkalmából.

A vezérigazgató bizakodásának adott hangot az év második felében elérhető eredménnyel kapcsolatban. Az új-zélandi termelési kapacitás akvizíciója például napi 30 ezer hordóval járul majd hozzá a konszern termeléséhez. Megkezdik a termelést az OMV érdekeltségei is Abu-Dhabiban, ami napi 40 ezer hordót is lehet. A norvégiai Aasta Hansteen gázmező napi 18 ezer hordó olaj-egyenértékkel járulhat hozzá a konszern termeléséhez.

Az OMV részvételével zajló Északi Áramlat 2 projekt kivitelezése a terveknek megfelelően halad közölte Rainer Seele. A német felségvizeken már megkezdték a vezetékek lefektetését.

Már csak egy ország, Dánia engedélye hiányzik tette hozzá, megjegyezve, hogy a projekt alternatív nyomvonala megkerülné a dán felségvizeket, ezért a dán hatóságok nagy valószínűséggel megadják az engedélyt.

Kiemelt Partnereink